Ugrás a tartalomra

Ungváron cáfolják az anyakönyvek megsemmisítését

2012.08.16
09:00
A Kárpátalja megyei igazságügyi főosztály nem semmisített meg levéltári adatokat, hanem leselejtezte az anyakönyvek másolatait, mivel lejárt a kötelező megőrzésük határideje – közölte a Kárpátalja Megyei Állami Közigazgatási Hivatal sajtószóvivői irodája
A Kárpátalja megyei igazságügyi főosztály nem semmisített meg levéltári adatokat, hanem leselejtezte az anyakönyvek másolatait, mivel lejárt a kötelező megőrzésük határideje – közölte a Kárpátalja Megyei Állami Közigazgatási Hivatal sajtószóvivői irodája.Közleményével a hivatal arra a Kárpátalján megbotránkozást és a magyar szervezetek részéről tiltakozást kiváltó korábbi sajtóhírre reagált, amely szerint az ukrajnai megye igazságügyi főosztályának utasítására Ungváron a XIX. század végéről és a XX. század elejéről származó, kárpátaljai lakosok adatait tartalmazó anyakönyveket semmisítettek meg.A nyilatkozat szerint a szóban forgó anyakönyvek eredeti példányai a Kárpátalja Megyei Állami Levéltárban találhatók, a másolataikat pedig a hatályos törvényeknek megfelelően semmisítették meg. A vonatkozó rendeletek értelmében az anyakönyvi hivataloknak az anyakönyveket a keletkezésüktől számított 75 évig kell megőrizniük. (MTI) Kárpátalja – eltüntetik a nem ukrán múlt emlékeit2012.08.10. 17:45A 19. század második és a 20. század első feléből származó nem ukrán anyakönyveket semmisítettek meg a napokban Ungváron a Kárpátalja megyei igazságügyi főosztály megbízásából – tájékoztat az MTI az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap nyomán.Zubánics László kárpátaljai történész rámutatott: a kárpátaljai települések történelmét részben már átírták, jelenleg a múlt kulturális értékeinek fokozatos felszámolása történik. Megszűnnek a temetők, eltűnnek a feliratok, egész Kárpátalja egyre magyartalanabb – emlékeztetett a beregszászi magyar történész. Az eset kapcsán az ungvári magyar konzulátus írásos tájékoztatást kért. A választ jövő hét elejére várják.

Most

15:24

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.
11:27, Frissítve: 11:51

Húsvéti liturgia Belgrádban

Az ünnepi liturgiát Porfirije szerb pátriárka felkérésére Aleksej püspöki méltóság szolgáltatta a belgrádi Szent Száva-templomban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.