Ugrás a tartalomra

Elmaradt az uniós egység gondolata az olimpián

2012.08.13
19:49
Kezeljék egységesen az EU tagállamainak olimpiai eredményét, így ugyanis Európa lehetne a vezető sportnagyhatalom
Kezeljék egységesen az EU tagállamainak olimpiai eredményét, így ugyanis Európa lehetne a vezető sportnagyhatalom. Az EU-tagállamok összesen 97 aranyérmet szereztek. Az Európai Bizottság már több éve próbálkozik azzal, hogy a 27 tagállam sportsikereit valamiképpen közössé tegye. Brüsszel különösen fontosnak tartotta, hogy az Európában rendezett világjátékok az idén valamiképpen tükrözzék az uniós egység gondolatát. A megjelent belső dokumentumok szerint a sporteredmények tekintetében lehengerlő fölényben lévő Európai Unió ugyanúgy felhasználhatta volna ezeket a győzelmeket politikai célokra, mint a hidegháború idején az Egyesült Államok és a Szovjetunió, vagy újabban Kína. Brüsszel azonban, részint a pénzügyi válság miatt, inkább tapintatosan visszavonult. Így a londoni olimpia nyitó és záró eseményei végül csupán a rendező országhoz és a brit kultúrához kötődtek. Az érmek pedig az egyéni teljesítményeket, a sportolói csapatok és a nemzetállamok sikerét jelképezik 2012-ben. (Kossuth Rádió, MTV híradó)

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.