Ugrás a tartalomra

A Magyar Konyha Napjai Székelykevén

2017.10.08
13:29
2023.11.02
09:10
Forrás
Pannon RTV
Több százan voltak kíváncsiak a magyar ízekre.

Negyvenkét üstben főzték az ételkülönlegességeket a székelykevei Magyar Konyha Napjain. A bográcsosokon kívül egyéb finomságok között is válogathatott a több száz vendég.

A vadászok sortüzével kezdődött a főzés a dél-bánáti Székelykevén, a tizedik Magyar Konyha Napjain. A vendégek zeneszó mellett várták a szakácsok munkájának eredményét. Magyarországról több mint száz vendég érkezett, és természetesen itt voltak a székelyföldiek is.

A bonyhádiak a szegény ember eledelének is nevezett szilvás gombócot készítettek, szemet gyönyörködtető ügyességgel. Nagy Mária, Bonyhád: „Kiadós, laktató, és nagyon finom. Krumplis tésztából készül, fahéjas szilvát rakunk bele, és gombócformát készítünk belőle. Megfőzzük és zsemlemorzsába, pirított zsemlemorzsába forgatjuk.”

Amikor útjára indították a rendezvényt, az volt az elgondolás, hogy megnyújtsák az idegenforgalmi idényt, de más céljuk is volt. Dani Ernő, ötletgazda, Székelykeve: „Nagy kívánságunk volt, hogy a környékbeli szerb települések, gondolok itt Belgrádra, Pancsovára, Versecre, Fehértemplomra stb., hogy őket is ide csalogassuk, a magyar konyhánkkal. Ugye, tudjuk, a szerbek szeretik a magyar konyhát. Viszont nem igazán van ezen a tájon lehetőségük, hogy igazi, magyar ízeket kóstoljanak.”

Miután Halmai János atya megáldotta az ételeket, kezdődhetett a sorakozás. Papp Róbert, Székelykeve: „Marhafarok, marhaszív, marha esze. Azért hívják „szerelem-gulásnak”, mert a marhának az ilyen, szerelmi részéből van csinálva.”

Székelykevének mintegy 1600 lakosa van. Nagy az elvándorlás. A rendezvények éppen ezért egyben az elszármazottak találkozóivá váltak. Kovács Mária, tanácselnök, Székelykeve HK: „Ez a rendezvény, úgy mondván, most már ünneppé vált. Mivel az elvándoroltak a szabadságot úgy tervezik, hogy azért néhány napot hagyjanak, hogy jelen legyenek ezen a rendezvényen. Találkozzanak a családdal, a szeretteikkel, a barátokkal.”

A kevevári önkormányzat minapi döntése értelmében a székelykevei Magyar Konyha Napjait kiemelt, községi szintű rendezvénnyé nyilvánították. Ez azt is jelenti, hogy jövőre nagyobb támogatásra számíthatnak.

Magyar Konyha Napjai
Székelykeve

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.