Ugrás a tartalomra

Az Egyesült Államok kilép az UNESCO-ból

2017.10.12
19:49
2024.03.19
08:51
Forrás
hirado.hu
A döntés év végén, 2018. december 31-én lép érvénybe.

A szervezet Izrael-ellenes elfogultságára hivatkozva az Egyesült Államok külügyminisztériuma október 12-én bejelentette: az ország kilép az UNESCO-ból, az Egyesült Nemzetek Szervezetének Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéből. Az amerikai külügyminisztérium közleményben jelentette be, hogy nem kíván tagja maradni az ENSZ kulturális és tudományos szervezetének, ehelyett inkább a megfigyelő pozíciót választja.

„A döntés, melynek meghozatalát nem vettük könnyedén, az Egyesült Államok aggodalmát tükrözi az Unesco növekvő pénzügyi hátralékaival kapcsolatban, emellett a szervezet alapvető reformjának szükségességére és az Izrael-ellenes elfogultságára hívja fel a figyelmet” – írják.

Az Egyesült Államok azután szüntette meg az UNESCO anyagi támogatását, miután a szervezet 2011-ben felvette Palesztinát tagjai közé. Az amerikai külügyminisztérium ugyan megtartotta párizsi székhelyén az UNESCO-titkárságot, de arra próbálta rávenni a szervezet vezetőségét, hogy gondolják át a döntés politikai következményeit - írja az amerikai Time magazin.

2017. október 12-én amerikai tisztviselők is megerősítették a kilépési szándékot, de nevüket nem fedték fel, mivel hivatalosan nem kaptak engedélyt a döntés nyilvános megvitatására. A döntés nyilvánosságra hozatalának időpontja is érdekes: az UNESCO ezen a héten választ új elnököt a pénzügyi gondok és a palesztin tagság miatti megosztó hangulat közepette. Az új elnököt titkos szavazás során választják meg.

Az UNESCO az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, létrehozásáról 1945. november 16-án állapodtak meg 44 állam jelenlétében. A szervezet alkotmánya egy évvel később lépett hatályba, miután 20 állam ratifikálta. Jelenleg 195 tagállama és 10 társult állama van, a tagállamok a csatlakozást követően nemzeti bizottságot állítanak fel az UNESCO Nemzeti Bizottságainak Alapszabálya szerint.

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.