Ugrás a tartalomra

35 embert avatott szentté Ferenc pápa

2017.10.15
17:49
2024.03.19
08:32
Forrás
hirado.hu
Szentté avatta Ferenc pápa vasárnap az Újvilág feltehetően első keresztény mártírjait, három tizenéves fiút, és további 32 személyt, zömükben szintén mártírokat.

A ceremónia a Szent Péter téren több tízezer fős tömeg előtt zajlott. Az Újvilág első keresztény mártírja feltehetően az a Cristoforo névre keresztelt indián fiú volt, akit a mai Mexikó területén ferences szerzetesek térítettek a keresztény hitre. A szentté avatottak között 30 olyan mártír is van, akiket Brazíliában gyilkoltak meg 1645-ben hitük miatt. Őket nem pogány őslakosok, hanem keresztények ölték meg: katolikusokat üldöző kálvinista holland zsoldosok. A pápa szentté avatott továbbá egy olasz és egy spanyol papot. Előbbi a 18. században élt, utóbbi a 19-ik végén és a 20. elején. Ők nem voltak mártírok, munkásságukkal szolgáltak rá emlékük tiszteletére.

Előzmény:

Újabb 35 embert avatna szentté Ferenc pápa, főleg az elmúlt századokból, akik szinte mind mártírok voltak. Köztük 30 vértanú 1645-ben hite miatt esett áldozatul Brazíliában, 3 mexikói gyermeket pedig a 16 században azért végeztek ki, mert felvették a kereszténységet és megtagadták, hogy visszatérjenek őseik hitére. Ferenc pápa gyakran fejezi ki sajnálatát az aggasztó méreteket öltő keresztényüldözés miatt.

szentté avatás
mártírok

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.