Ugrás a tartalomra

58 éves az újvidéki Magyar Tanszék

2017.10.16
17:22
2024.03.19
08:32
Forrás
Pannon RTV
Az évfordulót már hagyományosan tanszéknapi rendezvénnyel ünnepelték meg a bölcsészkar dísztermében.

A tanszék puszta létezése is sikernek számít jelen helyzetben – jelentette ki Csányi Erzsébet Magyar a Nyelv és Irodalom Tanszék vezetője a Pannon RTV-nek.

A tanszékvezető kiemelte: „Azt hiszem, hogy a tanszék életében a változások, fejlődés, a korhoz való idomulás mellett nagyon fontos a folyamatosság, az, hogy jelen van, és mindennek, természetesen az egész vajdasági magyarság felé is egy formáló, egy közösségformáló, kisugárzó ereje is van. Úgyhogy úgy gondolom, hogy magának a tanszéknek a megléte is egy alapvető fontos tényező.”

 

A Sinkó-díjat idén Hernyák Zsóka vehette át, hagyományosan a tanszéknapi ünnepségen. A fiatal kutató tudományos publikációi a színháztörténethez köthetők, az elismerést viszont Morze című prózakötetéért kapta.
 

Hernyák Zsóka, a Sinkó-díj idei nyertese: „A morze című kötetben azzal foglalkozom, hogy egy olyan alapvetően hatalmi pozícióban levő személy, mint egy tanár úr, hogy kerül alávetett szituációkba, és hogy ezeket a szituációkat hogy éli meg. Úgyhogy ebben a kötetben a hatalom témaköre foglalkoztatott egyebek mellett.”

Idén csökkentették az állami költségvetés terhére tanuló egyetemisták számát, 16-an iratkozhattak be ilyen címen az újvidéki magyar tanszékre, ezt a kvótát sikerült is kitölteni.

Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék
Újvidék
Csányi Erzsébet
Hernyák Zsóka

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.