Ugrás a tartalomra

A vajdasági magyar mozgókép napja: hétfőn két filmet mutattak be Szabadkán

2017.10.17
11:05
2017.10.17
16:44
Forrás
Pannon RTV
A vajdasági magyar mozgókép napja alkalmából Vajdaság-szerte rendeznek filmvetítéseket.

Hétfőn este két filmet is bemutattak Szabadkán a Lifka Art Moziban. Siflis Zoltán: A kamerás emberek című filmjét, majd Kovács István zentai származású rendező Szürke senkik című nagy sikerű alkotását láthatta a közönség.

Siflis Zoltán A kamerás emberek című filmje két, a vajdasági mozgóképet döntően befolyásoló személyiséget mutat be. Egyikük a Szabadkán kőfilmszínházat alapító Lifka Sándor, valamint a zombori születésű Bosnyák Ernő, aki Hollywoodot szeretett volna csinálni a Duna partján, Nyugat-Bácskában. Lifka Sándor lánya, Evetovićné Lifka Edit a vetítés előtt mesélt arról, hogy apja mozija nem működhetett volna édesanyjuk nélkül, hiszen az üzleti dolgokat ő tartotta kézben. „Felismerték, hogy mi kell a népnek, és apu azt szívvel csinálta. Nagyon jó érzékkel. Az anyu pedig a materiális oldalát intézte a dolgoknak. Ma már nincs ilyen harmonikus együttélés. Nincs, mert mindenki önmagát akarja előtérbe helyezni.”

A vajdasági mozgókép történetét bemutató film elkészítésében a Pannon RTV munkatársai is részt vettek. Miskolci Rolland a képi utómunkákon dolgozott. Sok korabeli, archív képet, képsorozatot, újságcikket mutatnak be a filmben. „Szerettem volna úgy megcsinálni, hogy vizuálisan egy kicsit jobb hatással legyenek a fotók, ezáltal próbáltam, hogy egy kicsit három dimenziós hatása legyen a fotóknak, ne az a standard, hogy most ránagyítunk egy képre, hanem próbáltam teret adni a képeknek.”

A második levetített film Kovács István zentai származású rendező Szürke senkik című, nagy sikerű alkotását láthatta a nagyérdemű. Az elkövetkezendő napokban Szabadkán, Topolyán és Zentán is lesznek a vajdasági magyar mozgókép napja alkalmából rendezett filmvetítések.

mozgókép
film
Lifka Sándor

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.