Ugrás a tartalomra

Szabadkán ülésezett a Magyar-Szerb Gazdasági Vegyes Bizottság

2017.10.17
13:09
2017.10.17
16:11
Szijjártó Péter és Goran Knežević vezetésével Szabadkán ülésezett a Magyar-Szerb Gazdasági Vegyes Bizottság.

Szabadkán ülésezett a Magyar-Szerb Gazdasági Vegyes Bizottság Szijjártó Péter és Goran Knežević vezetésével. A magyar külgazdasági és külügyminiszter valamint a szerb gazdasági tárcavezető mai plenáris ülését megelőzően tegnap szakértői ülést tartottak. A gazdasági szakemberek az üzletfejlesztésről, az infrastruktúra, közlekedés és energetika fejlesztéséről, a mezőgazdaság, vízgazdálkodás és környezetvédelem tematikájában, a regionális és határon átnyúló együttműködésről, az információs és kommunikációs technológiáról valamint az egészség- és gyógyszeripar együttműködési lehetőségeiről egyeztettek.

Szijjártó Pétert elsőként Pásztor Bálint üdvözölte Szabadkán. A magyar külgazdasági és külügyminiszter félórás négyszemközti tárgyalást folytatott a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetőjével.

Szerbia és Magyarország között az elmúlt évtizedeket figyelembe véve, most a legjobb a kapcsolat - állapították meg és hozzátették: Szerbia sok EU-tagországnak is példát mutathat a kisebbségi jogok érvényesítése tekintetében. Pásztor Bálint szerint Magyarország nagyon sokat segít Szerbia EU-csatlakozási folyamatában és ez a vajdasági magyarság szempontjából is fontos. „Magyarország mindvégig, az elmúlt években is a leghathatósabb módon támogatta Szerbia Európai Uniós csatlakozását. Ez azért fontos a mi szempontunkból nézve, mert az európai uniós csatlakozás folyamatában fognak azok a kérdések megoldódni, amelyek a magyarság szempontjából még lényegesek.”

Ezután érkezett meg Goran Knežević. A szerb gazdasági miniszter és magyar hivatali kollégája régi ismerősként üdvözölték egymást, majd szintén rövid, négyszemközti egyeztetést tartottak a plenáris ülést megelőzően.

A két ország közötti gazdasági együttműködés még sohasem volt ilyen magas szinten, de ez igaz a szerb-magyar együttműködés minden területére - emelte ki Szijjártó Péter. Jelentős magyar beruházások zajlanak Szerbiában. További infrastrukturális beruházásokról is beszéltek - mondta a magyar külgazdasági és külügyminiszter. „Megállapodtunk abban, hogy a további gazdasági kapcsolatok dinamizálása érdekében két újabb határátkelőhelyet nyitunk a jövő esztendőben a két ország határán, az egyiket Kübekházánál, a másikat Bácsszentgyörgynél, az utóbbit már tavaszra meg is fogjuk nyitni.”

Rábé, illetve Rastina 3 millió eurónyi forrást nyertek közösen az Európai Uniótól, a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal megtervezésére. Számos kiaknázatlan lehetőség van még azonban a két ország gazdasága között - emelte ki Goran Knežević, szerb tárcavezető. „Közös vállalkozások alapítása, amelyek egy harmadik piacon jelennének meg, a magyar cégek részvétele a privatizációban, a köz- és a magánszféra együttműködése, amiről ma nagyon sokat beszéltünk és amiről biztosan megállapodást fogunk aláírni.”

Szerbia gazdasági minisztere is külön köszönetet mondott Szijjártó Péternek, amiért a magyar kormány erőteljesen támogatja Szerbia EU-integrációs folyamatát.

ülés
Magyar-Szerb Gazdasági Vegyes Bizottság
Szijjártó Péter

Most

13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 13:09

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral megnevezésű program során általános iskolás gyerekek vehettek részt.
12:11

„Intenzív kampányra kell számítani”

Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában a VMSZ államtitkárairól, a kampányról, valamint szabadkai és országos jelentőségű fejlesztésekről beszélt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.