Ugrás a tartalomra

2018-ban a külhoni magyar családokat segítené az anyaország

2017.10.31
11:22
2017.11.01
01:02
Forrás
Pannon RTV
A javaslatot a Magyar Állandó Értekezletnek kellene elfogadnia.

2018 a külhoni magyar családok éve lesz és jövőre Mátyás király emlékévet tartanak – ezt a magyar nemzetpolitikai államtitkár mondta ma Budapesten a sajtó képviselőinek. Potápi Árpád János arról is beszélt, fontos, hogy a jövő évi magyarországi választásokra minél több külhoni magyar állampolgár regisztráljon, és ezt követően a voksoláson is részt vegyen.

A tematikus évek folytatásaként a magyar nemzetpolitikai államtitkárság jövőre a külhoni magyar családok évét hirdeti meg, amennyiben a Magyar Állandó Értekezlet ezt jóváhagyja. 2018-ban Mátyás király emlékévet tartanak - mondta Potápi Árpád János a keddi budapesti sajtóreggelin. A magyar nemzetpolitikai államtitkár kiemelte, a magyarság nem kisebbség a Kárpát-medencében, ha egy egységként fogjuk fel a területet. Szerinte mi vagyunk a legtöbben és ezt a gondolatot kell erősíteni. „A tulajdonszerzés is halad előre, a magyar tulajdon erősítése és szerzése. Ezt nemcsak úgy kell elképzelni, hogy állami tulajdon, hanem a magyar emberek, a magyar közösség kezén szeretnénk a tulajdont megerősíteni.”

Potápi Árpád János beszélt az esetleges szerbiai előrehozott választásokról is. Azt mondta: jelenleg gördülékeny az együttműködés Belgrád és Budapest között. De bővebben nem nyilatkozott erről.

Jövőre Magyarországon országgyűlési választást tartanak. A külhoni magyarokat regisztrációra és voksolásra biztatta a magyar államtitkár. 2018 őszén pedig Szerbiában nemzeti tanácsi választásokat is tartanak. Potápi szerint az MNT mostani vezetése és a magyar kormány között az elmúlt években nagyon jó volt az együttműködés. „Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy ez a felállás maradjon meg és folytassa a munkáját. Mi nagyon reméljük, hogy ez így lesz. A mi választásainkról pedig annyit, hogy a regisztráció zajlik, azt minden módon próbáljuk erősíteni és támogatni magyar szervezetek által, ebben ott vannak a politikai pártok is, és segítik ezt a tevékenységet, és a civil szervezetek is stb.”

Grezsa István többek között az óvodaprogramról beszélt. A magyar kormánybiztos kiemelte, hogy jelenleg ez a legnagyobb forrású kárpát-medencei nemzetpolitikai program, 38 és fél milliárd forintos költségvetéssel. „Ebben a programban építeni szeretnénk 151 új intézményt, valamint 450 és 500 között van azoknak az óvodáknak a száma, ahol valamilyen felújítás történik.”

Szilágyi Péter magyar nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár kiemelte, a magyar diaszpórával kapcsolatos stratégia kidolgozásakor négy fejlesztési irányt határoztak meg. Ezek a következők: a diaszpórában működő oktatás, illetve hétvégi iskolák fejlesztése, az anyaország és a diaszpóra közötti gazdasági kapcsolatok erősítése, a diaszpóra diplomácia eszközeinek erőteljesebb felhasználása, illetve az emigrációs és diaszpóraközpont létrehozása Budapesten. „A jövő esztendőben korábban soha nem látott lehetőségek nyílnak a magyar diaszpóra részére, hiszen pályázatot fogunk kiírni a hétvégi magyar iskolák működtetésére, illetve infrastrukturális fejlesztésükre.”

Budapesten az is elhangzott, hogy jövő héten tartják a magyar fővárosban az év két legfontosabb nemzetpolitikai eseményét, a Diaszpóra Tanács ülését és a Magyar Állandó Értekezletet is.

külhöni magyar családok éve

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.