Ugrás a tartalomra

Aki akarja, Temerinben is gyűjtheti szelektíven a hulladékot

2017.11.01
14:29
2024.03.19
08:51
Forrás
Pannon RTV
2016 óta a helyi kommunális közvállalat végzi a műanyag palackok begyűjtését Temerin község területén.

Van-e értelme a szelektív hulladékgyűjtésnek? – kérdezhetnék a temeriniek. 2016 óta a helyi kommunális közvállalat végzi a műanyag palackok begyűjtését a község területén. Ugyanakkor az emberek számára elég homályos, hogyan működik a rendszer. Most választ kaptunk az illetékesektől. 

A szelektív hulladékgyűjtés – ha megfelelően végzik – nagyban megkönnyítheti a háztartási hulladék újrahasznosítását. Temerinben a műanyag palackok begyűjtését elvileg a helyi közvállalat végzi, de ezt az emberek csak a közelmúltban tapasztalták meg a gyakorlatban. Szabados Enikő, temerini lakos: „Most jöttünk rá mi is egy pár hónapja, hogy Temerinben megoldotta ezt a közvállalat, elviszik a PET-palackokat, ha külön zacskóba, illetve külön csomagolva kitesszük a szemetes mellé. Nem akkor, amikor a szemetes kamion jön, hanem a nap folyamán, amikor erre jön a külön erre szolgáló kamion, és amikor látják, hogy a családban, illetve a háztartásból gyűjtjük a szemetet, akkor rákötik a kapura az erre szolgáló sárga színű zsákot.”

A műanyag palackok begyűjtésének módjáról és további sorsáról a kommunális közvállalatban érdeklődtünk. A temerini közvállalat szerkesztőségünknek eljuttatott írásos válaszában az áll, hogy a temerini polgárok kétféle módon gyűjthetik a műanyag palackokat. Vagy a kommunális közvállalatban igényelhető műanyag zsákokba, melyeket havonta egyszer szállít el a közvállalat, vagy az utcákon elhelyezett fémketrecekbe, melyeket napi szinten ellenőriznek és ürítenek. A ketrecek az újvidéki Greentech Kft. tulajdona, és ugyanez a vállalat végzi a kommunális vállalat telephelyén ideiglenesen összegyűjtött, majd a helyszínen összepréselt műanyag palackok elszállítását.

Temerinben vannak olyan szelektív szemétgyűjtők is, akik nem bízzák a véletlenre, és saját udvarukban gyűjtik, majd eladják a palackokat. Nacsa Attila, temerini lakos: „A műanyag üvegeket gyűjtöm egy külön zsákba, az alumíniumdobozokat egy külön zsákba, s amikor ez összejön, én ezt értékesítem, s ebből ki tudjuk fizetni az évi fűtésköltséget.”

Mint kiderült, megéri a fáradságot: ha a családból és az ismeretségi körből besegítenek, egy hónap alatt összejön két-háromezer dinár értékű műanyaghulladék.

Temerin
szelektív hulladékgyűjtés

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.