Ugrás a tartalomra

Egyre nagyobb a sofőrhiány Szerbiában

2017.11.04
14:52
2018.05.18
11:14
Forrás
Pannon RTV
Egyre több sofőr megy el külföldre Szerbiából. A magasabb életszínvonal és a jobb fizetések lehetősége vonzza őket.

Szerbiában a sofőrök béreit a törvény szabályozza, ezért nincs lehetőség pénzügyileg stimulálni azokat - mondják a munkáltatók. Ennek eredményeként azonban sofőrhiány van az országban.

Egyre nagyobb gondban vannak a városi tömegközlekedési vállalatok Szerbiában. Az alacsony bérezés miatt ugyanis egyre nehezebb sofőröket alkalmazniuk. Újvidéken már minden D kategóriás jogosítvánnyal rendelkező személyt felvesznek a városi tömegközlekedési közvállalatba, de még így sem tudják pótolni a hiányt, ezért nem egyszer fordul elő, hogy a menetrend egyes járatai késnek, vagy egyáltalán nem jelennek meg a megállókban. A városvezetés is elismeri, hogy a külföldön való munkavállalástól nehéz visszatartani a sofőröket.

Milos Vučević, polgármester, Újvidék: „Nagy problémák és kihívások vannak a Városi Közlekedési Közvállalatnál. Sofőr- és munkaerőhiányban szenvednek mindenekelőtt. Úgy gondolom, önök is megértik, hogy a piac diktálta elvek alapján nagyon nehéz itt tartani valakit, ha külföldön sokkal több pénzt kereshet. A járművezetők egész Európában keresettek. Nagyon nehéz itt nálunk elég sofőrt biztosítani. Nem az a gond, hogy nem tudjuk alkalmazni őket, hanem az, hogy nehezen lehet sofőrt találni.”

Külföldön a járművezetők a szerbiai fizetések háromszorosát is megkereshetik, sőt, a munkafeltételek is jobbak - állítják a sofőröket felölelő szakszervezetek. A 2017-es év első felében mintegy 100 buszvezető hagyta el az újvidéki Városi Közlekedési Közvállalatot. Ennek ellenére Újvidéken növelni szeretnék a buszjegy árát. Az illetékesek szerint a drágulásra azért van szükség, mert az abból befolyt pénzösszegből felújíthatják majd a gépparkot.

Az újvidéki lakosoknak eltérő a véleménye az emelésről, de abban egyenek, hogy indokolt a drágulás, amennyiben minőségesebb utaztatást eredményez.

Újvidéken az utóbbi években egyre többen döntenek úgy, hogy a buszok helyett inkább a taxik szolgáltatásait veszik igénybe. Ez elsősorban a peremvárosok és Újvidék között ingázó emberek körében vált népszerűvé, mivel sok esetben a buszjegy áráért sokkal kevesebb idő alatt és kényelmesebben tehetik meg a távot taxival, illetve olyan környékbeli településekre is könnyebben eljuthatnak, ahová nincsenek egyenes buszjáratok.

sofőrhiány
Újvidék

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.