Ugrás a tartalomra

A szabadság betegei

2017.11.06
09:14
2024.03.19
08:51
Forrás
Pannon RTV
A szabadság betegei című népi játékot vitték színre vasárnap este a temerini Szirmai Károly Művelődési Központban. A darab a temerini születésű Sörös Imre tiszteletére íródott.

A darab a temerini születésű Sörös Imre tiszteletére íródott, akit az 1956-os forradalom mártírjaként végeztek ki, de a nézőközönség betekintést kapott az akkori budapesti eseményekbe is. 

A darabot többek között az egyesület egykori elnöke, Nagy Sándor is rendezte, és Csorba Béla költő, néprajzkutató írta. Az író a történésekbe Sörös Imre, temerini mártír életének egy részét is belefonta. Csorba Béla, szerző: „A szenvedéstörténetének bizonyos momentumai említésre kerülnek és természetesen a halála is, de alapjában véve nem egy szomorú játékot, hanem inkább egy groteszk darabot írtam, amelynek vannak humoros elemei, nemcsak tragikusak.”

A szabadság betegei nem első ízben került bemutatásra. Az előadás színvonalasabbá tételéhez nagyban hozzájárult László Sándor társrendező munkája is. „Időt és energiát szánnak arra, hogy a művelődési élet is működjön Temerinben, nem könnyű, nem egyszerű összehozni a próbákat, de nagyon lelkesek, én annak örülök, hogy ebben a korban még lelkesedni tudnak.”

Az ’56-os témájú népi játékot kétszer is bemutatták Magyarországon, Csanádpalotán és Szeged Szentmihályon a forradalom 60-ik évfordulójára rendezett amatőr színjátszó szemléken.

Temerin
Nagy Sándor
Csorba Béla
Szirmai Károly Művelődési Központ

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.