Ugrás a tartalomra

Nemzetközi tanácsadó napot tartottak Újvidéken

2017.11.09
18:14
2024.03.19
08:37
Forrás
Pannon RTV
Azok a polgárok kaphattak ingyenes szakértői segítséget, akik munkaéveik egy részét Magyarországon dolgozták le, és a két ország közötti egyezmény alapján nyugdíjjogosultságot valósítottak meg.

A tanácsadást ötödik alkalommal szervezték meg Szerbiában, Újvidéken most először.

Örlős Sándor hét évig működtetett egy vállalkozást Magyarországon, de később mégis visszatért Szerbiába dolgozni. „Összehozzuk a munkaéveket, és ahogy az újságban olvastuk, talán így sokkal könnyebben és hamarabb rendben lesz.”

Dragan Tomin szintén évekig működtetett egy magáncéget Budapesten. Mivel közel jár a nyugdíjas éveihez, szeretné megtudni, mire is jogosult pontosan. „Az interneten láttam, hogy ellenőriznem kell, elismerik-e az ott ledolgozott munkaéveimet. Ami a dokumentációt illeti, nekem csak az egészségügyi könyvecském van meg, a többi nincs meg a cég eladása óta. Szeretném ellenőrizni, mi van feljegyezve és mit is kaphatok, mire vagyok jogosult.”

A Szerbiában és Magyarországon is biztosítási jogviszonnyal rendelkező polgárokat a Szerb Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap, valamint a Magyar Nemzeti Nyugdíjbiztosító munkatársai látták el tanácsokkal. Basnec Igor, a Tartományi Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap munkatársa, Újvidék: „Az első feltétel az, hogy a szolgálati ideje alatt biztosítása volt Szerbiában és Magyarországon is. Mindenkinek, aki eljön ezekre a tanácsadói napokra, fontos, hogy elhozza az okleveleket, tehát a biztosítói anyagot Magyarországról és Szerbiából is.”

A polgárok részletes és átfogó tájékoztatást kaphattak a nyugdíjkérelmezés folyamatáról is. Mile Ćulibrk, a nemzetközi egyezmények végrehajtásával foglalkozó osztály vezetője, Szerbia: „A legközvetlenebb módon kaphatnak tájékoztatást a nyugdíjjogosultság feltételeiről. Megtudhatják, hol kell átadniuk a munkaévek felbecsülésére és az igénybevételre vonatkozó kérelmeiket.”

A két ország közötti egyezmény végrehajtásának megkezdése óta 475 ügy van folyamatban, de ez a szám a jövőben minden bizonnyal növekedni fog - mondták a Szerb Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap munkatársai.

Újvidék
nyugdíjas
nemzetközi
tanácsadó
Örlős Sándor
Basnec Igor

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.