Ugrás a tartalomra

Orbán: A nemzetegyesítés után következik a nemzetépítés

2017.11.10
12:56
2024.03.19
08:37
Forrás
Pannon RTV
Az elmúlt hét év a nemzetegyesítés időszaka volt, a következő időszak a nemzet építésének időszaka kell legyen – mondta a magyar miniszterelnök Budapesten a Várkert Bazárban.

A XVI. Magyar Állandó Értekezletet megnyitó beszédében Orbán Viktor arra is kitért, fontos megerősíteni a családot, ezért a 2018-as év a külhoni magyar családok éve lesz.

A MÁÉRT elején Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes elmondta, a magyar állam értelme és célja az, hogy a magyar nemzet fennmaradjon, és ez csak akkor lehetséges, ha minden nemzetrész megmarad. Semjén hozzátette, ehhez egy erős anyaország és nemzetpolitika kell – és ezt sikerült elérni.

Orbán Viktor beszéde elején köszönetet mondott a külhoni magyaroknak, hogy az elmúlt hét évben jóban-rosszban kitartottak Magyarország mellett. A magyar miniszterelnök kiemelte, Magyarország közelebb van a szomszédaihoz, mint eddig valaha.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „A magyar nemzeti érdek az, hogy legyen erős Szerbia, erős Románia, erős Ukrajna, erős Szlovákia, erős Horvátország, akikkel aztán Magyarország szintén erős országként gyümölcsöző együttműködést és kapcsolatot tud kialakítani.

A magyar miniszterelnök kitért a 2015-ben indult migrációs hullámra is. Orbán Viktor hangsúlyozta, elsősorban Brüsszelben mondták azt, hogy ezt a folyamatot nem lehet megállítani. „Egy nagyon komoly nemzeti teljesítménynek tekintem azt, hogy a magyarok bebizonyították, hogy meg lehet állítani. Itt külön is köszönetet kell mondanom a délvidéki magyaroknak, hiszen őket érintette ez a válság leginkább. Nem csak fizikai mivoltában, hogy rajtuk ment keresztül, hanem hogy oda kellett egy kerítést építeni, ahol egyáltalán nem akarunk kerítést látni, hiszen magyar közösségek is élnek a határ másik oldalán is. Azt, hogy a délvidéki magyarok ezt megértették, elfogadták, sőt a szerb kormánnyal is támogattatták, azt én egy komoly teljesítménynek tartom, és az elnök úrnak, Pásztor elnök úrnak külön is köszönöm.”

A demográfia megerősítésével lehet megakadályozni azt, hogy a nemzet ne gyengüljön meg – fogalmazott Orbán Viktor. Magyarország pedig a családpolitika megerősítésén dolgozik, ezért is lesz 2018 a magyar külhoni családok éve. A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, bizonyos családtámogatások rendszerét az államhatáron túlra is igyekeznek kiterjeszteni, és komoly kárpát-medencei családpolitikai rendszer kiépítését tervezik.

Szavai szerint a Kárpát-medencében a jövőt magyar nyelven írják, mert van jövő és arról érdemes gondolkodni. Emellett azok is jól járnak, aki együttműködnek a magyarokkal. „Azt is láthatja mindenki a Kárpát-medencében, hogy aki együttműködik a magyarokkal, az jól jár. Nem csak helyesen, erkölcsileg és filozófiailag cselekszik helyesen, hanem jól jár. A magyarokkal együttműködni, ha a szerbek ezt megteszik, akkor jól járnak. Ezt a Vučić elnök úr többször nyilvánosan elmondta.”

A miniszterelnök végül kitért a szavazati jog kérdésére. „Szerintem a magyarországi magyarok szempontjából, most a magyarországi magyarok felől nézem az ügyet, a mostani helyzet elrendezése igazságos. Helyes és igazságos. Jól képezi le a valóságot, amely abból áll, hogy mindannyian egy nemzethez tartozunk, de különböző helyzetben vagyunk. Az anyaországi magyarok más helyzetben vannak, mint a határon túli magyarok, ezért van az, hogy a választójognak azt a speciális kiterjesztését választottuk, és ezért tudták ezt a baloldali pártok is korábban támogatni, ha jól értettem, mert ugye a magyarországi magyarok, amikor szavaznak, akkor kettő szavazatot adnak le, a határon túli magyarok pedig egyet adnak le.”

A miniszterelnök arra biztatta beszéde végén a külhoni magyar állampolgárokat, hogy minél nagyobb számban regisztráljanak és vegyenek részt a jövő évi magyarországi országgyűlési választásokon.

A magyar miniszterelnök beszéde után a XVI. Magyar Állandó Értekezlet ülése zárt ajtók mögött folytatódott, ahol a határon túli nemzetrészek képviselői számolhattak be az őket érintő legfontosabb kérdésekről.

MÁÉRT
Orbán Viktor
nemzet
egyesítés
építés
Semjén Zsolt

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.