Ugrás a tartalomra

Továbbra is töretlen népszerűségnek örvend a szabadkai ócskapiac

2017.11.12
13:55
2024.03.19
08:32
Forrás
Pannon RTV
A vásárlók - a szerbiaiak mellett - főleg Magyarországról érkeznek, akik a határátkelőkön kígyózó hosszú soroktól sem riadnak el.

Nem lankad a bevásárlóturizmus a szabadkai ócskapiacon. Vasárnap már kora reggel megteltek a parkolók. A vásárlók nagy része Magyarországról érkezett - erre a parkolóban álló autók rendszámtábláiból következtettünk. Maulis Jánosné, Békéscsaba, Magyarország: „Békéscsabáról jöttünk. A határon nagyon szép rend volt, nem kellett várni. Vásárolni jöttünk. A mi igényünknek megfelelő. Édességet, egy pár darab ruhaneműt vásárolunk a családnak, rokonságnak. Minden megfelel.”

Hétvégente a legnagyobb a forgalom, ilyenkor érkezik a legtöbb magyarországi vásárló. A legtöbben a környékbeli településekről jönnek, például Szegedről. Márkus Norbert, Szeged, Magyarország:
„- Szegedről jöttünk. A röszkei határon jöttünk át. Általában kéthetente szoktunk átjárni Szabadkára.
- Sokat kellett a röszkei határon várni?
- Idefelé fél órát vártunk, de általában hazafele három órát is várunk.
- Mindig ugyanazon a határon közlekednek?
- Nem, mert most Ásotthalom felé megyünk.”

Nem csak a határ menti településekről érkeznek nap mint nap vásárlók. Sokan akár több száz kilométert is utaznak azért, hogy a szabadkai piacon vásároljanak élelmiszert vagy akár ruhaneműt. Varga István, Gyömrő, Magyarország:
„- Budapest mellől jöttem, Gyömrőről. Röszkénél jöttünk át. Szerintem egy óra hossza alatt át lehetett jönni. Arra is megyünk hazafele. Nem volt semmi gond.
- Sűrűn jártok ide a piacra?
- Én most vagyok itt először. Körülnézek, megnézem, hogy milyen.
- Az ismerőseid sokat járnak ide?
- Voltak többször, kétszer-háromszor. Ők javasolták, ezért jöttem ki most én is.
- Ők mit mondtak, sokat várakoztak a határon?
- Igen, volt, hogy kettő vagy három órát is várakoztak. Úgyhogy most szerencsések vagyunk, hogy elég gyorsan átjutottunk.”

Főleg élelmiszer és ruhanemű érdekli a magyarországiakat. Érdekesség, hogy az élelmiszerek esetében a kereskedők az ÁFA visszaigénylésnek köszönhetően a Magyarországon vásárolt portékát kínálják olcsóbb áron az anyaországi vásárlóknak.

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.