Ugrás a tartalomra

A magyar szórvány napjának vajdasági központi ünnepsége Szabadkán

2017.11.14
20:18
2024.03.19
08:51
Forrás
Pannon RTV
A szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban megszervezett rendezvényen a szórványtelepülések művelődési egyesületeinek szakcsoportjai is bemutatkoztak.

A szórvány magyarságágának megmaradása és mindennapjai álltak a magyar szórvány napja vajdasági központi ünnepségének fókuszában. Az egybegyűlteket Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke köszöntötte. Az eseményt kerekasztal-beszélgetés követte. Dr. Bodó Barna neves erdélyi szórványkutató is előadást tartott.

A gombosi Szent László kórus tagjainak száma az évek folyamán megfeleződött. Ennek ellenére mégis azon dolgoznak, hogy körülményekhez képest színvonalas műsorral készüljenek minden fellépésükre. Hózsa Gaál Gizella, Szent László kórus, Gombos: „Nagyon szereti mindenki együtt csinálni ezt a kihívásnak minősülő nagyon nehéz feladatot, amire a helyi főtisztelendő, Verebélyi Árpád kér fel bennünket. Ez tartja bennünk a lelket, hogy megszerettük öt éve ezt a műfajt.”

A karikaturista és az újságíró is arra kell, hogy törekedjen, hogy erősítse és óvja a szórvány és a tömbmagyarság közötti híd pilléreit - mondta Léphaft Pál, aki a szórványlétet taglaló képsorozatot állított össze. Léphaft Pál, karikaturista, újságíró: „A szórvány az olyan, mint a híd, ami alól kifutott a víz. Mi a hidakat nem szabad, hogy úgy hagyjuk, hanem úgy kéne jelképesen vizet irányítani a régi hidak alá is, hogy azok funkcióiban maradjanak, vagy legalábbis érezzék, hogy fontosak. Mi más a szórvány, ha nem a közösség, amely nem tud önerejéből megmaradni.”

„Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet” - Bethlen Gábor erdélyi fejedelem gondolatát idézte köszöntőjében Hajnal Jenő. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke kifejtette: a szórványlétben a nemzeti tudat megőrzése a legfontosabb. Hajnal Jenő, elnök, MNT: „Amit kell, pedig azt, hogy a közösségünknek ez a része is életképessé váljon. Intézményeiben, hitében, gondolkodásában, anyanyelvében. Úgy erősödjön meg, hogy a tömb épülhessen belőle. Erejét megtapasztalhassa.”

A szórvány kizárólag akkor maradhat meg, ha erős tömb áll mögötte - taglalta előadásában dr. Bodó Barna. Az erdélyi néprajzkutató kiemelte, hogy a nemzet nyelvének ápolása és a nemzeti kisebbségek autonómia törekvéseinek támogatása egyaránt fontos feladat. Bodó Barna, szórványkutató, Erdély: „Minden közösség, és a délvidékiek is, és a vajdaságiak is, az autonómiának egy teljes rendszerét dolgozták ki. Ez a területi autonómiát is jelenti. Jelenti a kulturális autonómiát. Jelenti a sajátos státuszt, ami a szigetközösségekre vonatkozik. Akik nem jelentenek összefüggő kisebbségi nyelvterületet. Ez a hármas rendszer azt a megoldást biztosítја, amire szükség van.”

A magyar szórvány napja vajdasági központi ünnepségén egy kerekasztal-beszélgetést is tartottak, amelyen a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Kisoroszi Szórványközpont és a vajdasági magyar média képviselői is felszólaltak.

magyar szórvány napja
Szabadka
Vajdaság központi ünnepség

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:52

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.