Ugrás a tartalomra

Dzsesszfesztivál Újvidéken

2017.11.16
14:40
2024.03.19
08:37
Forrás
Pannon RTV
Az esemény főprogramja idén négy napig tart. Ez idő alatt számos világhírű zenész fellépéseit élvezheti a közönség. A fesztivált az Újvidéki Kultúrközpont szervezte.

Idén tematikus nappal kezdődött az Újvidéki Dzsesszfesztivál – a zenei rendezvény első estje az Európa Kulturális Fővárosa cím jegyében zajlott. Az Újvidéki Dzsesszfesztivál első napját az Újvidéki Színházban tartották. Elsőnek az osztrák Grossmütterchen Hatz & Klok együttes adott koncertet, akik Sankt Pölten-t, Ausztria legifjabb tartományi fővárosát, az Európa Kulturális Fővárosa cím 2024-es évi jelöltjét képviselték.

Őket a magyarországi Trio Afium együttes követte, akik Pécs városa, a rangos cím 2010-es évi kitüntetettje színeiben léptek színpadra. Krommer Balázs, dobos, Trio Afium: „2009 óta létezik az együttes. Úgy alakultunk meg, hogy lett egy dubaji lehetőségünk, egy három hónapos rendszeres játék egy hotelben, és erre hoztuk össze ezt a triót. Aztán annyira megszerettük az együtt játszást, hogy együtt maradtunk és azóta kicsit irányt is váltottunk. Akkor még tradicionálisabb dzsesszt játszottunk, mostanra pedig koncertrepertoárt fejlesztettünk ki. Igazából modern dzsesszt játszunk.”

A rendezvény első napját a bolgár Karageorgiev Quartett koncertje zárta, akik Plovdiv városát képviselték. Plovdiv 2019-ben viselheti majd az Európa Kulturális Fővárosa címet.

A zenei rendezvény tematikus napja az Újvidék 2021 Alap közreműködésével valósulhatott meg. Vladimir Radmanović, a nemzetközi együttműködésért felelős részleg tagja, Újvidék 2021 Alap: „Fontos számunkra, hogy jó együttműködést alakítsunk ki a már meglévő fesztiválokkal. Ez egy jó hírű fesztivál és 19. alkalommal szervezik meg. Megtiszteltetés számunkra, hogy sikerült megvalósítani az együttműködést, és szeretnénk, ha a következő évekre is kiterjedne.”

A fesztivál az újvidéki Szerb Nemzeti Színház nagytermében folytatódik, ahol esténként 8 órától neves hazai, európai és amerikai dzsesszzenészek koncertjeit élvezhetik az érdeklődők. Vesna Kaćanski, szervező, Újvidéki Kultúrközpont: „Remek, hogy az idei programban két Big Band is szerepel. A világhírű Billy Cobham Band is színpadra lép, valamint a Kurt Rosenwinkel Standards Trio és a Miguel Zenón Quartett is koncertet ad. Az Újvidéki Big Band egy amerikai énekesnővel, Denise King-el együtt fog fellépni. Emellett még a Kekko Fornarelli Trio, a Dušan Jevtović Trio és az Antonio Farao’ Trio is koncertezik.”

Az Újvidéki Dzsesszfesztivál szombatig várja a zene rajongóit. A belépődíj ára egy napra 800 dinár, a teljes fesztiváljegy pedig 2300 dinárba kerül.

dzsesszfesztivál
Újvidék

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.