Ugrás a tartalomra

A tolerancia nemzetközi napja

2017.11.16
17:12
2024.03.19
08:37
Forrás
Pannon RTV
Az oktatási intézményekben is különböző tevékenységeket tartanak. A szabadkai Jovan Mikić Általános Iskolában a tanulók mellett jelen voltak a befogadóközpontban élő migráns gyermekek és nevelőik is.

1996 óta a tolerancia nemzetközi napja november 16-a. Már tavaly is megünnepelték a Jovan Mikić Általános Iskolában. A diákok nagyon szeretnek a tanárokkal együtt készülni erre a napra. Marija Milodanović, igazgató, Jovan Mikić Á. I., Szabadka: „Az ünnepség célja, hogy a gyermekeket megfelelően megtanítsák a toleranciára, arra, hogy ez az egyik fő feltétele annak, hogy szabadon, boldogan éljünk, és hogy képesek legyünk fejlődni a lehetőségeinkhez képest. A legkisebb korosztályú gyerekeket meg kell tanítani arra, hogy a különbségek nem tudnak elválasztani minket, éppen ellenkezőleg, összekötnek bennünket, és a meg kell erősíteniük a közösségünket.”

Az idei rendezvényen azok az iskoláskorú migránsgyerekek is ott lehettek, akiket az iskola tanárai oktatnak a befogadóközpontban. Most megismerkedhettek az itteni diákokkal. Ezen kívül a különböző nemzetiségek ételeit is megkóstolhatták. Feriba Shams bevándorló a diákoknak afgán nemzeti ételeket sütött.

A gyerekek a különböző nemzeti ételek mellett a standokon bemutatták saját irodalmi alkotóikat, tudósaikat. Népzenék is megszólaltak. Börcsök Barbara, diák: „Más nemzetiségű gyerekekkel, meg emberekkel is tudunk barátkozni. Ha más a bőrszín vagy valami, akkor sem kell őket elítélni.”

Az egyik migráns diák, Dazanin itteni élményeiről mesélt. Főleg szerbül és angolul tanul a matematika mellett. „Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek Szerbiában. Szeretem az embereket és Szerbia kultúráját, ezen kívül jártam már nagyon szép helyeken, azok is nagyon tetszettek.”

A tolerancia az elfogadásról és a türelemről szól, de ne feledjük, nem csak ezen a napon kell toleránsnak lennünk. Vigyázzunk egymásra!

tolerancia
nemzetközi
Szabadka
Jovan Mikić Általános Iskola
Jovan Mikić Általános Iskola

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.