Ugrás a tartalomra

Erősödik a dinár

2017.11.21
14:31
2024.03.19
08:51
Forrás
Pannon RTV
A dinár mindaddig erősödik, amíg a külföldi tőke beáramlása tart - állítják a közgazdászok.

Folyamatosan erősödik a dinár, a mai középárfolyam szerint egy euró 118,59 dinárba kerül. A hazai valuta erősödése nyomán némileg csökken a devizakölcsönök törlesztési részlete. A Szerb Nemzeti Bank kormányzója elmondta, a dinár erősödése a külföldi befektetések megnövekedésének köszönhető.     

Erősödik a dinár és az utóbbi időben csökken az európai irányadó bankközi kamatláb értéke. Ez a két tényező hozzájárul a deviza alapú kölcsönök részletének csökkenéséhez – magyarázza Dobranic Aranka közgazdász, aki maga is hosszú lejáratú, euró alapú lakáskölcsönt vett fel annak idején. Mint mondta, jelentős részletcsökkenésre nem számíthatnak a törlesztők. Példaként összehasonlította a februári és a novemberi árfolyam szerinti törlesztési részletet. Dobranić Aranka, közgazdász: „Egy 150 eurós kölcsön például 18 ezer dinár volt a havi törlesztő részlet, ha pedig most fizetjük ezt a kölcsönt, a törlesztő részlet olyan 17 ezer körül van, tehát mondjuk, olyan 800-1000 din különbség van a kettő között.”

A dinár árfolyama nő ugyan, de a jelentősebb árfolyam-növekedés visszafogása érdekében a Nemzeti Bank közbeavatkozik a devizapiacon. A szerb bankkormányzó szerint a hazai valuta erősödése a külföldi beruházásoknak és a dinár iránti bizalom növekedésének köszönhető.

Jorgovanka Tabaković, bankkormányzó, Szerb Nemzeti Bank: „Április óta erősödik a dinár. Az év elején adtunk csak el 345 millió eurót, amikor még az energiahordozók kifizetése zajlott, illetve vártuk, hogyan dönt a két legjelentősebb központi bank a világon, amelyek divergens monetáris politikát folytatnak. Április óta tehát folyamatosan erősödik a dinár, ami a direkt külföldi befektetéseknek, a portfólió beruházásoknak és – ne feledjék, elsősorban említettem a fő okot – a dinár iránti bizalom erősödésének köszönhető.”

A dinár mindaddig erősödik, amíg a külföldi tőke beáramlása tart. Amint elkezdődik a külföldi tőke kivonása az országból, ez a tendencia 180 fokos szögben megfordulhat – figyelmeztetnek a közgazdászok.

dinár
erősödés
euró
tőke

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.