Ugrás a tartalomra

Vajdasági magyar népmesemondó versenyt tartottak Szabadkán

2017.11.25
12:44
2024.03.19
08:32
Forrás
Pannon RTV
A Szabadkai Városi Könyvtár olvasótermében az óvodások, de még az általános iskola felső tagozatos diákjai is összemérhették a tudásukat.

Benák Lúcia évek óta részt vesz a versenyen. Eddig minden alkalommal kitűnő eredményeket ért el a hat éves kislány. Tavaly második lett, 2015-ben pedig első helyen végzett mesemondásban.
„- Nem voltam izgatott mert már voltam versenyen.
- Többször is részt vettél ezen a versenyen? Hanyadik alkalommal vagy itt?
- Harmadik.”

Bozsik Edvin első alkalommal vesz részt a versenyen. Izgatottan várta, hogy előadhassa a Kutya szeretne lenni című művet.
„- Minden nap felmondtam egy párszor.
- Ki segített készülni?
- Az anyukám.”

Benák Búcsú Emese , a Szabadkai Nagycsaládos Egyesület-Smile elnöke, úgy gondolja, hogy azok a gyerekek akik megtanultak egy mesét már nyertesek és sokkal gazdagabbak. „Egy megkötésünk van. Ez pedig az, hogy magyar népmesét mondjanak nekünk. Lehet az akár vajdasági, akár székely eredetű. Bármilyen Kárpát-medencéből származó magyar népmese.”

Idén 46 mesemondó nevezett be a rendezvényre. Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, mint minden évben, most is könyvjutalommal támogatta az eseményt, amelyet Gombár Szeréna konzul nyitott meg.

Gombár Szeréna, szabadkai konzul, Magyarország: „Berecz András nagy mesemondónk azt mondja, hogy a mesemondás egy varázslat. A szabad szavak varázslata. Ezek a gyerekek még természetesen tanulják a mesemondást és még nagy nagy munkával a felkészítő tanáraik segítségével, akiknek nem tudunk elég hálásak lenni, szoknak bele ebbe a világba. Szoknak bele abba, hogy egy-egy ilyen zord időben, ami most van kint elvarázsoljanak minket.”

A mesemondás mellett egy rajzpályázatot is rendeztek, amelyre több mint 100 gyerekalkotás érkezett több vajdasági településről.

népmesemondó verseny
Szabadkai Városi Könyvtár
Szabadka

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.