Ugrás a tartalomra

Folytatódik a vajdasági agrárdigitalizáció

2017.11.30
15:51
2024.03.19
08:37
Forrás
Pannon RTV
Az újvidéki székhelyű BioSens Intézet új projektje azt irányozza elő, hogy a műholdas rendszerek segítségével felülvizsgálják és nyomon kövessék a mezőgazdasági területek helyzetét.

10 millió dinár annak a szerződésnek az értéke, amellyel egy átláthatóbb kép születik a mezőgazdasági területekről, a szántókról, a vízgazdálkodásról és mindenről, ami az ágazattal kapcsolatos. A projekt azt is előirányozza, hogy felderítsék a további beruházási lehetőségeket a tartományban. Az AgroSens platformot a bejegyzett termelők, termelés-szervezők alkalmazhatják teljesen bérmentve, és az adatok segítségével sokkal hatékonyabban tudnak gazdálkodni.

Vladimir Crnojević, igazgató, BioSens Intézet, Újvidék: „Bejegyezhetnek mindent, amit csinálnak, és a végén egy-egy gazdaság parcellára, illetve kultúrára lebontva egy számadást kap a beruházásokról, a munkákról. Ezt most a tartományi szerveknél is bevezetjük, hogy a digitalizációnak és az adatcserének köszönhetően könnyebben dolgozhassanak.”

Az agrárdigitalizációs központ megnyitása óta több, mint 5000-en csatlakoztak a rendszerhez, és napi szinten követik az aktuális állapotot. A tartományi Mezőgazdasági Titkárság célja, hogy az AgroSens platform segítségével jobb támogatási vonalakat határozzanak meg.  Vuk Radojević, tartományi mezőgazdasági titkár: „Éppen az a célunk, hogy a beérkező adatok feldolgozásával hatékonyabban osszuk szét a mezőgazdaságra szánt pénzeszközöket. Elvárom, hogy a terepi adatoknak köszönhetően jobb és kezelhetőbb pályázási rendszert állítsunk majd fel.”

Az AgroSens platformnak köszönhetően akár már 2-3 éven belül a különböző intézetek és ügynökségek között zavartalan adatcsere valósulhat meg, és már a gazdaság bejegyezése, valamint a többi adminisztratív munka is elektronikus úton történik majd.

Vajdaság
agrárdigitalizáció
Biosens
Vuk Radojević

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.