Ugrás a tartalomra

Magyar négyes

2017.12.05
00:30
2024.03.19
08:37
Forrás
MTVA
A Fölszállott a páva negyedik elődöntőjével lezárul a verseny második szakasza. Az utolsó fordulót a Duna december 8-án közvetíti, a tizenkét induló közül négy külhoni versenyzőért szurkolhatunk.

A Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató verseny pénteki, harmadik elődöntőjéből - a három külhoni induló közül - Eötvös Rémus jutott tovább a középdöntőbe. A nézők szemmel láthatóan egyre többen kapcsolódnak be a műsorba, ezt a számok is bizonyítják: a műsor közönségaránya az első elődöntő 6,9%-ánál lényegesen magasabb volt, s a második adás 7,4%-át is megelőzte (7,5%).

Ezen a héten, december 8-án viszont már az MTVA és a Hagyományok Háza közös műsorának utolsó elődöntőjét közvetíti a Duna. Ezúttal is egy tucat versenyző áll a rajtvonalhoz, közöttük négy induló külhonból érkezik. 

„A négy elődöntő után az izgalmak fokozódnak a Fölszállott a páva első középdöntőjében, hiszen ekkor már a döntőbe jutás a tét – osztja meg véleményét a versenysorozatról Diószegi László, a zsűri tagja. - Nagyon magas színvonalú versenynek lehetünk tanúi, s megnyugvással tapasztalom a népi kultúra jelentős tartalékait. Még mindig meglepetésként jelennek meg az olyan táncosok, zenészek és énekesek, akikről nem is tudtunk korábban, s mégis kiválóan szerepelnek az egyenes adásban.”

Veres Mihaela Keszthelyen vette sikeresen a rajtot. A pusztinai leány jelenleg Szombathelyen tanul a Bartók Béla Zeneiskola népzenei szakán. 

A felvidéki Pósfa zenekar ugyancsak Balaton fővárosában alapozta meg sikerét, s tagjai nemes missziót vállaltak: Felvidék népzenéjét kívánják a nagyközönséggel jobban megismertetni. 

A nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes a felvidék keleti részének hagyományait osztotta meg a hajdúböszörményi közönséggel, s vívta ki a továbbjutást. Ezúttal „nyugatiasan” gondolkodnak, s csallóközi tánccal készülnek a megmérettetésre.

Szintén hajdúsági győztes, a vargyasi Borbáth Szilveszter. Édesapja egykor zenekar-alapítási álmokat dédelgetett, amiből Szilveszter is merített, de a fiatalember végül a népdaléneklés mellett tette le a voksát.

A gyimesközéploki Tatrospart Néptánccsoport Mikházáról került a középdöntőbe, s tagjai három gyimesi települést, Felsőlokot, Középlokot és Bükköt képviselik. Ismerve az ott élők hagyománytiszteletét, bizton állíthatjuk, drukkerekben nem lesz hiány. 

A középdöntőket december 15-én és 22-én, a döntőt december 29-én rendezik, ahol a négy kategória győztes mellett a közönség is kiválasztja 2017 legjobb produkcióját.

Adás: 2017. december 8., péntek (Duna 20.15).  

Az adások megtekinthetők: www.mediaklikk.hu/pava

Fölszállott a páva
MTVA
közmédia
Duna

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.