Ugrás a tartalomra

A lengyel államfő miniszterelnöknek nevezte ki Mateusz Morawieckit

2017.12.11
22:03
2024.03.19
08:51
Forrás
MTI
Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn kinevezte miniszterelnöknek Mateusz Morawieckit a múlt héten lemondott Beata Szydlo helyébe, aki miniszterelnök-helyettes lesz az új kormányban.

Az új miniszterelnök és a kormány tagjai letették az esküt. A kabinet összetétele nem változott, nem hivatalos sajtóhírek szerint további személycserék csak januárban várhatóak, miután az új miniszterelnök megvizsgálta az egyes tárcák működését.

Beata Szydlót a lengyel államfő tárca nélküli kormányfőhelyettesnek nevezte ki. Korábbi, hivatalosan meg nem erősített sajtóértesülések szerint a társadalompolitikai ügyekért lesz felelős.

Mateusz Morawiecki, aki miniszterelnöki kinevezése előtt a pénzügyi és fejlesztési tárcák élén állt, kormányfőként továbbra is személyesen irányítja a két minisztériumot. Az új miniszterelnök kedden mond programbeszédet a szejmben, ezt követően szerda reggel bizalmi szavazás várható.

A kinevezési ünnepségen beszédet mondott Mateusz Morawiecki is, aki jelezte: kabinetje a Szydlo-kormány tekintetében "a folytatás kormánya lesz". Fő céljait "a biztonságos család", "méltóságos munka", "mindenki számára elérhető lakás" kifejezésekben foglalta össze, jelezve: e társadalmi célok elérése érdekében továbbra is a gazdaság megerősítésére fog összpontosítani.

Mateusz Morawiecki
Lengyelország
miniszterelnök

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.