Ugrás a tartalomra

Ma van örömvasárnap

2017.12.17
14:52
2024.03.19
08:52
Forrás
Pannon RTV
Advent harmadik vasárnapján a radanováci Szent Család Vikária-templom megtelt hívőkkel. A gyónás után ünnepi szentmisét tartottak, amelyet Leist József plébános celebrált.

A szertartás végén az atya a hívőkkel közösen meggyújtotta a templom előtt lévő adventi koszorún a harmadik, rózsaszín gyertyát.     

A várakozás időszakát, ahogy a szeretet ünnepét is, aki csak teheti, szerettei körben tölti és készül fel az Úr eljövetelére. Az öröm gyertyáját így közösen gyújtják meg a családtagok. Koleszár Éva: „Mi családi körben szoktuk hagyományosan ünnepelni az adventet. Édesapám diakónus a templomban, ezért mi még nagyobb hangsúlyt fektetünk a dologra. Először is gyónunk, utána pedig mindig a vasárnapi ebéd közben szoktuk meggyújtani a gyertyát, és igyekszünk ráhangolódni az ünnepre.”

Fekete Beatrix: „Mi is gyújtjuk vasárnaponként a gyertyákat és készülődünk a karácsonyra, a nagy napra.”

Karácsony a kereszténység egyik legszentebb ünnepe, Jézus születésnapja. Napjainkra családi vonatkozása felerősödött, a szeretet, az összetartozás, az ajándékozás ünnepe lett. Azonban, akik egész évben távol vannak szeretteiktől, a hazaérkezés a legnagyobb ajándék. Mészáros Verona: „A gyerekek odavannak külföldön, karácsonyra hazajönnek, és akkor mindegyik itt van. Adventra is itt voltak, de karácsonyra megint jönnek, és családi körben ünnepelünk.”

Örömvasárnap az Úr eljövetelének közelségét ünneplik, ez a vasárnap kiemelkedik a többi közül, advent második felének kezdetét jelzi. Színe a rózsaszín, amely az örömöt jelképezi. Leist József, plébános: „Advent harmadik vasárnapján egy más hangulat van, mint a többi vasárnapon, mert megváltozik a ruhaszín és a harmadik gyertyának is más a színe, ami a rózsák illatát és jelenlétét akarja közelebb hozni számunkra. A rózsa az mindig egy kedvesség, egy öröm és úgy is köszönt bennünket advent harmadik vasárnapján az egyház, hogy örüljetek, öröm töltsön el bennünket, hogy örömmel várjuk meg azt a napot, amikor meg akarjuk ünnepelni együtt a mi urunk Jézus Krisztusnak a születését.”

A világító gyertyák számának növekedése a növekvő fényt szimbolizálja.

advent
harmadik vasárnap
örömvasárnap

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.