Ugrás a tartalomra

Évzáró találkozót tartott tegnap este Újvidéken a Híd folyóirat

2017.12.19
11:52
2024.03.19
08:52
Forrás
Pannon RTV
A találkozón az elmúlt év tevékenységeit mutatták be, továbbá bemutatták a folyóirat két, fiatal alkotók szövegeiből összeállított számát is.

Az évzáró találkozón kiemelten foglalkoztak a fiatal alkotók írásait megjelentető számokkal. Benedek Miklós, szerkesztő, Híd folyóirat: „A júliusi és augusztusi számot alkotják a fiatal alkotók művei. Az idén 38 szerző alkotásait közli ez a két szám, köztük két képzőművészét. Az egyikük Lábadi Lénárd, a másik pedig Vass Szabolcs.

Nemrégiben új szerkesztőség vette át a munkát a folyóiratnál. Patócs László főszerkesztő szerint törekednek a folytonosságra és arra, hogy minél jobb színvonalat képviseljenek azok a szövegek, amelyeket megjelentetnek. Patócs László, főszerkesztő, Híd folyóirat: „Az én álláspontom szerint nem mutatható ki radikális váltás az előző szerkesztői koncepciótól. Nagyon jó irányt vettünk át és arra próbáltunk törekedni, hogy ez az irány erősödjön, lehetőleg még gazdagabb legyen és még jobb szövegek jelenjenek meg a Híd hasábjain.”

Az eseményen Böndör Pál tiszteletére is tartottak előadást. Az idén 70. életévét betöltő vajdasági költő többek között Maurits Ferenccel és Jung Károllyal egy időben alkotott. Harkai Vass Éva, egyetemi tanár: „Egy időben indultak és jelentették meg a könyveiket. Úgy hiszem, hogy egy nagyon fontos korosztálybeli rétegét képezik a vajdasági magyar irodalomnak. Nekem legalábbis fontos mestereim voltak és fontos olvasmányaim ma is.”

A találkozó díszvendége Kántor Péter volt. A József Attila-díjas magyarországi költő pályafutásának kezdeteiről és napjaink irodalmi helyzetéről is beszélt. Kántor Péter, költő, Magyarország: „Nagyon sok várakozás volt bennünk. Volt egy csomó illúzió is. Most pedig azért kell küzdeni, hogy ne hajtsuk fel nagyon a fejünket, hanem tartsuk meg a nyakunkon és próbáljunk meg előre nézni.”

A Híd szerkesztői a jövőben igyekeznek tovább fejleszteni a már meglévő irányokat, valamint a fordítók jelenlétét is szeretnék erősíteni a folyóirat munkájában – hangzott el az eseményen.

Híd folyóirat
évzáró
Újvidék

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.