Ugrás a tartalomra

A hétvégén ünneplik a karácsonyt a pravoszláv hívők

2018.01.05
15:48
2018.01.05
15:55
Forrás
Pannon RTV
A görög-keleti közösségek nagy része mai napig a Julianus-naptárt követi, ezért mikor a nyugati keresztények számára véget ér a karácsonyi ünnepség, addig az ortodoxnál január 6-án veszi kezdetét.

A karácsonyi előkészületeket egy hónapos böjt előzi meg. Majd szenteste, január 6-án a tizenkét apostol tiszteletére tizenkét böjti, azaz húsmentes étel kerül az asztalra. Akik igazán tisztelik a hagyományokat, azok valamilyen főtt gabonát esznek mézzel vagy dióval.

Boldog karácsonyt kívánt a pravoszláv hívőknek Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke. Üdvözletében szép és meghitt karácsonyt kívánt mindazoknak, akik a Julianus-naptár szerint ünneplik Jézus születését.

Karácsony ideje boldogsággal és melegséggel tölt el bennünket, ezek a napok azok, amelyeket a reménynek, a hitnek és a szeretetnek kell szentelnünk - üzente Pásztor István a tartományi képviselőház elnöke a pravoszláv karácsony alkalmából. Üdvözletében mindenkinek szerettei körében eltöltött boldog ünnepet kívánt.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere boldog karácsonyt kíván minden pravoszláv hívőnek, aki a Julianus-naptár szerint ünnepli Jézus születését. Üdvözletében jólétben és családi körben eltöltött békés ünneplést kíván.

A szabadkai önkormányzat nevében boldog karácsonyt kíván a pravoszláv hívőknek Bunford Tivadar, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke. Békés és szeretteik körében eltöltött ünnepet kíván mindenkinek - üzente köszöntőjében.

karácsony
pravoszláv
Igor Mirović
Pásztor István
Bogdan Laban
Bunford Tivadar

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.
15:24, Frissítve: 17:44

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.
11:27, Frissítve: 16:09

Húsvéti liturgia Belgrádban

Az ünnepi liturgiát Porfirije szerb pátriárka felkérésére Aleksej püspöki méltóság szolgáltatta a belgrádi Szent Száva-templomban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.