Ugrás a tartalomra

Tölgyfaágakat gyújtanak az ortodoxok

2018.01.06
15:22
Forrás
Pannon RTV
Ez jelképezi a Jézus Krisztus születésekor gyújtott melegítő tüzet.

Karácsony böjtjét az előző évekhez hasonlóan ezúttal is a badnjak égetése zárja Szabadka főterén. A hajnali órákban levágott tölgyfaágakat az ortodox hívek egy rakásba rakják és meggyújtják, ezzel jelképezve a Jézus Krisztus születésekor gyújtott melegítő tüzet. Karácsony hajnalán az ortodox templomokban megszólalnak a harangok, valamint puskalövések adják hírül Krisztus születését. A család ünnepi díszbe öltözve vesz részt a hajnali misén, valamint a karácsonyi liturgián. Ezt követően a templomban mindenkinek úrvacsorát, vagyis egy darabka szentelt kenyeret adnak. Az emberek a „Krisztus megszületett!” szavakkal köszöntik egymást, amelyre a „Valóban megszületett!” szavakkal válaszolnak. Karácsony napján a hajnali mise és áldozás után már bőséges reggelit fogyasztanak.

Badnjak
ortodox karácsony
tölgyfaág

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.