Ugrás a tartalomra

Újrakezdik a macedón-görög névvitát

2018.01.09
22:42
2024.03.19
08:38
Forrás
24.hu
Újrakezdődnek a tárgyalások a Macedón Köztársaság és Görögország közti névvitában – erről a két ország állapodott meg kedden Athénban. A két ország képviselői január végén ülnek tárgyalóasztalhoz.

A görög álláspont szerint a Macedón Köztársaság neve területi követelésre utal az észak-görögországi Makedónia régióra vonatkozóan. Az EU és a NATO is feltételül szabta, hogy a két országnak rendeznie kell a kérdést, mielőtt a macedónokat meghívják tagjaik sorába, de bármilyen megoldás születik, azt tiszteletben tartják.

Az európai ügyekért felelős macedón miniszterelnök-helyettes athéni látogatásán kijelentette: elkötelezettek az iránt, hogy fél éven belül rendezzék a kérdést. Hasonlóan nyitottnak mutatkozott a görög kormány, melynek szóvivője azt mondta, a lehető legszélesebb konszenzussal kell megoldani az ügyet, amely huszonöt éve nehezedik a térségre.

A két ország képviselői január végén ülnek tárgyalóasztalhoz az ENSZ közvetítésével.

macedón
görög
névvita

Most

12:54, Frissítve: 13:09

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral megnevezésű program során általános iskolás gyerekek vehettek részt.
12:11

„Intenzív kampányra kell számítani”

Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában a VMSZ államtitkárairól, a kampányról, valamint szabadkai és országos jelentőségű fejlesztésekről beszélt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.