Ugrás a tartalomra

Újabb természeti katasztrófa sújtja Dél-Kaliforniát

2018.01.10
09:32
2024.03.19
08:38
Forrás
MTI, Euronews
Az elmúlt hónapok pusztító erdőtüzei után most sárlavina zúdul a vidékre. Kedden estig ezrek kényszerültek elmenekülni és tizenhárman haltak meg, miközben legalább 300-an a Romero kanyonban rekedtek.

A sárlavinát a heves esőzés és áradás okozta azon a területen, ahol korábban az erdőtűz perzselte fel a növényzetet, így nincs ami megfogja az átvizesedett talajt.

Több ezer embert szólítottak fel otthonuk elhagyására az időjárás miatt, egy hónap alatt immár másodjára, ám az érintetteknek csupán alig 15 százaléka tett eleget a felszólításnak. A földcsuszamlások és sárlavinák fákat, autókat, házakat sodortak el vagy temettek maguk alá. 

Amber Anderson, a Santa Barbara megyei tűzoltóság szóvivője elmondta, hogy kutyákkal és helikopterekkel keresik a sárlavina alá temetett embereket, közülük kedd estig mintegy egy tucatnyit sikerült kimenteni. 163 embert kórházban ápolnak, négyük állapota életveszélyes. A rendőrség közlése szerint a Romero Canyonban mintegy 300 embert zárt körbe a földcsuszamlás. "Olyan a táj, mint egy első világháborús csatajelenet helyszíne" - fogalmazott az NBC televíziónak az egyik rendőr.

Montecito városát teljesen elöntötte a sár, Burbankben - ahol szintén kötelező evakuálást rendeltek el - sárfolyó hömpölyög az utcákon, házrészeket, romokat, szemetet, autókat sodorva magával. A vidéken több forgalmas autóutat és autópályát le kellett zárni.

A meteorológusok előrejelzései szerint várhatóan 180-230 milliméternyi eső esik még, a magasabban fekvő területeken pedig havazás lesz.

Santa Barbara megye ezen része különösen népszerű a hollywoodi sztárok körében. A veszélyeztetett körzetben több tízmillió dolláros ingatlanja van Rob Lowe színésznek, Ellen DeGeneres és Oprah Winfrey talk show műsorvezetőknek is.

Kalifornia
természeti katasztrófa
sárlavina
földcsuszamlás

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.