Ugrás a tartalomra

Április 8-ra tűzte ki az általános országgyűlési választásokat a magyar államfő

2018.01.11
11:59
2018.01.11
15:30
Az országos listás eredményt várhatóan április 27-ig állapítják meg, az új Országgyűlésnek pedig május 8-ig kell megalakulnia.   

Április 8-ra tűzte ki a magyarországi általános országgyűlési választásokat Áder János, Magyarország köztársasági elnöke - közölte ma a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében.

Áder János köztársasági elnök csütörtökön közölte a magyarországi parlamenti választás időpontját. „Hazánk ötödik köztársasági elnökeként, élve az Alaptörvényben rám ruházott felelősséggel – külön köszöntve az először szavazó fiatalok százezreit, és tisztelegve az első szabad választások emléke előtt -, a 2018-as általános országgyűlési választásokat április 8-ára írom ki" – fogalmazott Áder János.

Annak ellenére, hogy a magyar köztársasági elnök kiírta a választásokat, a kampány a választást megelőző 50. napon, azaz február 17-én indul. Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós, a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok két szavazattal rendelkeznek: egyrészt voksolhatnak arra, kit szeretnének az egyéni, összesen 106 választókerületben képviselőnek, másrészt a másik íven arról dönthetnek, hogy az országos pártlistáról melyik pártot támogatják. Az országos listán 93 országgyűlési mandátum sorsa dől el.

Országos pártlistát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Az országos listákat március 6-ig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál. Az öt százalékos küszöb elérése szükséges a pártlista mandátumszerzéséhez.

Az alaptörvény szerint az új Országgyűlés alakuló ülését a magyar köztársasági elnök hívja össze – a választást követő harminc napon belüli időpontra -, a miniszterelnököt a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés tagjai többségének szavazatával választja. A miniszterelnök megválasztásáról, továbbá a kormány programjának elfogadásáról az Országgyűlés egyszerre határoz. Az új Országgyűlésnek május nyolcadikáig kell megalakulnia.

választás
Áder János
elnök

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.