Ugrás a tartalomra

Idén kevesebbet költünk fűtésre?

2018.01.14
16:34
2024.03.19
08:32
Forrás
Pannon RTV
Mindeddig a leghidegebb órákban is alig csökkent a hőmérséklet 0 fok alá, ez pedig egyesek számára kisebb fűtési költséget jelent.

Habár a hétvégén feltámadt a szél, és jócskán lehűlt a levegő, egyelőre úgy tűnik, nem tévedtek a meteorológusok, amikor a hosszútávú időjárás-előrejelzésben enyhe telet jósoltak.

Enyhe tél ide vagy oda, fűteni azért mindenképpen kell, és egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan – vélik a polgárok. Hogy mennyivel csökkentek a fűtési költségeik, azt nem tudják pontosan megmondani, egy azonban biztos: az idén kevesebbet kellett fűteni, mint az előző években. Az egyik legolcsóbb fűtési mód, ha a ház vagy a gazdaság táján megtermelt hulladékot újrahasznosítjuk – állítja Grnya Zsuzsa Temerinből, majd hozzáteszi, tisztában van vele, hogy erre nincs mindenkinek lehetősége. „Nekünk etázs fűtésünk van, pellettel tüzelünk. Van aprítónk is, így az attól megmaradt szemetet daráljuk és azzal fűtünk, szinte ingyen.”

A temerini Majoros Pali bácsi fatüzelésű kályhával melegít, metszett ágakból készült, saját termelésű tüzelővel, vásárolni nemigen vásárol, se fát, se szenet. „Ma is 5-6 fok van, be se gyújtottam, mert kint tevékenykedek a szabadban, most is hozom a boromat a borkóstolóra. Estefelé azért belangyosítok egy kicsikét.”

Eddig különösen enyhe telünk volt, ami kedvez a fűtésszámláknak. A szakértők szerint ilyen enyhe időben legkifizetődőbb gázzal fűteni. Kálmán Imre, fűtésszerelő: „A szerbiai energetikai minisztériumnak van egy kimutatása, miszerint az idén a legolcsóbb a gázzal való fűtés. Szerintem is az, mert pontosan be lehet a szobahőmérsékletet állítani, nincs túlfűtés ilyen enyhe időszakban, állandóan egyforma hőmérsékletet tart. A szeneset ilyenkor nagyon nehéz beállítani, hogy a 14-15 fokos melegben ne legyen túlfűtés, mert nem teljes az elégés, és lefojtja a szenes kazánokat, kondenzálódnak, ami problémákat okoz. Ilyenkor a gáz a legjobb.”

A hétvégén országszerte felerősödött a szél, és az elkövetkező napokban is fagypont körüli hőmérsékletre kell számítani. Lehet, hogyha kicsit késve is, de mégiscsak beköszönt az igazi tél, a vele járó megnövekedett fűtési költségekkel együtt.

fűtés
tél
enyhe

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.
13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 16:25

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral nevű programban általános iskolás gyerekek vehettek részt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.