Ugrás a tartalomra

Igényeljenek babakötvényt!

2018.01.17
12:10
2024.03.19
08:52
Forrás
Pannon RTV
2018. január elsejétől a nem Magyarországon élő magyar állampolgárok számára is elérhető a babakötvény, azaz a fiatalok életkezdési támogatása.

A babakötvény egy egyszeri, 42 500 forintos támogatás a magyar állam részéről. Az eddigi szabályozás szerint a külhoni magyarok nem köthettek babakötvényt, ezen változtatott a magyar kormány.     

Egy gyermek születésekor rengeteg dologra kell költeniük a szülőknek. Sok mindenre szükség van: kiságyra, babakocsira, cumisüvegekre, pelenkára. Juhász Gábor, a Pannon RTV szerkesztője is újdonsült apuka. Fia, László január elején született, így jogosultak a magyar állam támogatására. Gábor elmondta, mindenképpen igénylik majd az életkezdési támogatást, amelyet később gyarapítani is szeretnének. Juhász Gábor, szülő, a Pannon RTV szerkesztője: „Nagyon nagy örömmel tölt el bennünket, hogy az anyaország is gondol a külhoni magyar kisbabákra, és anyasági támogatást, illetve babakötvényt is biztosít számukra. Különösen fontosnak tartom a babakötvényt, hiszen ez egy lehetőséget ad arra, hogy a család a magyar állam kezdő támogatására további eszközöket fizessen be.”

Ezt a 42 500 forintos támogatást a szülők a 2017. június 30-a után született gyermekeik után tudják igényelni. A kérelmet a külképviseleteken, a Magyar Államkincstár kirendeltségein, a magyarországi kormányablakoknál, postai úton, de elektronikusan is be lehet nyújtani - mondta el Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja. „Ez egy egyszeri összeg, amelyhez az állam kamattámogatással járul hozzá, és egészen a gyermek 18. életévéig az állam a kamattámogatást folyósítja. Természetesen a szülők is befizethetnek külön egy összeget, és ennek az összesített összege után jár a kamattámogatás egy meghatározott értékig.”

A fiatalok legkésőbb 23. életévük betöltéséig kérhetik a letéti számlán lévő összeg kifizetését. 

babakötvény

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.