Ugrás a tartalomra

Átadták a közművelődési szakmai díjakat Budapesten

2018.01.22
17:07
2018.01.22
17:27
Forrás
MTI
A magyar kultúra napján a budapesti Zeneakadémián Balog Zoltán, a magyar emberi erőforrások minisztere és Hoppál Péter magyar kultúráért felelős államtitkár átadták a közművelődési szakmai díjakat.

"Azokat hívtuk ide, akik nap mint nap azon dolgoznak, hogy a kultúra minél több emberhez eljusson, mindennapi kenyere legyen, akik vállukon viszik és szívükön viselik a magyar közművelődés ügyét" - mondta Balog Zoltán köszöntő beszédében. Kiemelte: az elmúlt évek egyik legnagyobb eredménye, hogy egyre több emberhez jut el a kultúra, nőtt a látogatószám a színházakban, a magyar filmeket játszó mozikban, a múzeumokban.
 
Míg 2010-ben 25 millióan látogattak el színházakba és mozikba, 2016-ban már 32 millióan. Ez hat év alatt mintegy 21 százalékos növekedést jelent - mutatott rá. A miniszter elmondta, hogy a gazdaság nem létezhet kultúra nélkül, ezért az erősödő gazdaság feladata visszaadni a kultúrának mindazt, amit köszönhet neki.
 
A kultúra a túlélés záloga, amely a nehéz időkben is megőrzi az ember alkotóerejét, a magyar közösség hitét és reményét - fűzte hozzá, kiemelve: egy nemzet csak akkor léphet előre, ha erre minden tagja képes vidéken, a fővárosban és a határon túl egyaránt.

Az ünnepségen a Csokonai Vitéz Mihály-díj alkotói kategóriájában részesült Wenczel Imre drámapedagógus, míg a Csokonai Vitéz Mihály-díj közösségi kategóriájában az Andor Ilona Baráti Társaság Kodály Kórusa Egyesületet és a sárospataki Művelődés Háza Kamarakórusa tevékenységét ismerték el. Emellett átadták a Közművelődési Minőség Díjat és a Minősített Közművelődési Intézmény címet is.

Balog Zoltán
Hoppál Péter

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.