Ugrás a tartalomra

Vince-napi szokásokat elevenítettek fel Bácskossuthfalván

2018.01.23
08:16
2024.03.19
08:38
Forrás
Pannon RTV
A néphagyomány szerint január 22-én, Vince napján a természet megmutatja, milyen szőlő és bortermés várható őszre. A szokásokhoz híven ezt a napon Bácskossuthfalván nyolcadik alkalommal ünnepelték.

Szőlőről és borról énekeltek a bácskossuthfalvi általános iskolások a Vince napi szőlőskert látogatáson. Móricz Árpád református lelkész a tavalyi borért adott hálát és az idei évi termésre kért áldást, majd megöntözte a tőkéket a jó termés reményében.

Ezen a napon szokás a szőlőről vesszőt metszeni. Kajla Ferenc, szőlész-borász, Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete: „A szőlővesszőket hazavisszük, vizet öntünk rá, és tavaszig kihaj. Így tudjuk megállapítani a hajtásokról, hogy milyen termést várhatunk attól függően, hogy milyenek a rügyek, hogy fakadnak ki. Ha jók a vesszők, szépen beértek az ősz folyamán, akkor több rügyet hajtanak.”

A szőlősorra kolbászt akasztottak, így a hiedelem szerint a fürtök hosszúak és tömöttek lesznek. A napos időjárás is bizakodásra ad okot. Ha fénylik Vince, megtelik borral a pince. Ha igaz a népi szólásmondás, akkor az idei évben jó és bőséges szőlő és bortermésre számíthatnak a vincellérek.

Bácskossuthfalván mintegy tizenöt hektárnyi területen termesztenek szőlőt. Fábrik Attila, elnök, Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete: „Több, mint száz tagunk van már, közeledünk a száztízhez. A legtöbb szőlőfajta, amiből bort készítenek itt, az a kékfrankos, a rajnai rizling. Ez a két hagyományos, ebből van a legtöbb, de emellett vannak régi fajtáink, mint a szlanka, régi hagyományőrző fajta szőlőink is vannak, sorolhatnám, nagyon sok fajta van. Egyre több ember foglalkozik borászattal Bácskossuthfalván, van egy nagy pincészetünk is.

A Vince napi szőlőskert látogatás a tavalyi borok kóstolásával zárult.

Bácskossuthfalva
Vince-napi

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.