Ugrás a tartalomra

Nem kedvez az idei tél a nádvágóknak

2018.01.23
17:16
2024.03.19
08:52
Forrás
Pannon RTV
A tartós fagyok elmaradása miatt nem képződött vastagabb jégréteg a Ludasi-tavon, ezért a tó környéki növényzetet sokkal nehezebb kivágni.

Temesvári József csapata már évek óta foglalkozik nádvágással. Elmondták, a munkát nem szabad elsietni, mivel a hideg időben könnyen jön a megfázás is. A kivágott és kévébe kötött nádat a környékbeliek ólaknál, pincéknél és más épületeknél használják fel.

Temesvári József, nádvágó, Palics: „Igencsak nehéz munka, mert a nádat kézzel kell vágni, gyalázkával vágjuk, és ha nem figyelünk oda, akkor súlyosan meg tudjuk vágni magunkat, tehát így kézzel 7-8 kévét ki tudunk vágni óránként, ha tudnánk géppel dolgozni, akár az 50-70-et is elérhetjük.”

A növényt azonban nemcsak a helyiek vágják kézzel. A Palics-Ludas Közvállalatnak speciális, kétéltű munkagépe van a nádvágáshoz, illetve a revitalizációs kaszálásokhoz. A nádvágásnak nemcsak esztétikai céljai vannak. Pahert Szebasztián, a Palics-Ludas Közvállalat természetvédelmi őre elmondta, egy évben átlagosan kétszer is vágnak nádat, hogy a tó környéki madaraknak megmaradjanak a költőhelyeik. „Azért fontos, hogy tudjuk a madaraknak a költést biztosítani egyes területeken, egyes területeken viszont pont az a cél, hogy a nád avas maradjon, ott nem folytatunk nádvágást. Függ attól, hogy milyen típusú élőhely, milyen madarak fészkelnek. Alapjában véve a nádvágó gépet több ágon tudjuk használni, legyen szó nádvágásról, legyen szó revitalizációs területen való kaszálásról.”

A nádvágás a tó és környékének teljes bioszférájára hatással van. A tavasz beköszöntével a friss, zöld nád több oxigént juttat a vízbe, valamint több visszatérő vízi vándormadár fészkelőhelyét biztosítja.

Ludas
nádvágás

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.
15:24

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.
11:27, Frissítve: 16:09

Húsvéti liturgia Belgrádban

Az ünnepi liturgiát Porfirije szerb pátriárka felkérésére Aleksej püspöki méltóság szolgáltatta a belgrádi Szent Száva-templomban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.