Ugrás a tartalomra

Megtámadja Puigdemont újbóli elnökjelöltségét a spanyol kormány

2018.01.26
20:58
2024.03.19
08:38
Forrás
MTI
Megtámadja az alkotmánybíróságon Carles Puigdemont leváltott katalán elnök újbóli elnökjelöltségét a spanyol kormány, annak ellenére, hogy legfőbb tanácsadó testülete, az államtanács nem ért egyet.

Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes azt mondta, "elegendő jogi érvvel" rendelkeznek ahhoz, hogy az alkotmánybírósághoz forduljanak. Érvelése szerint Carles Puigdemont nincs abban a helyzetben, hogy elnökjelölt legyen, mivel körözés és letartóztatási parancs van érvényben vele szemben súlyos, a demokrácia és az állami intézmények elleni bűncselekmények miatt, ami ezt kizárja. A kormánynak ilyen esetekben mindig ki kell kérnie az államtanács véleményét, de nem kötelező azt figyelembe vennie. Ha az alkotmánybíróság befogadja a kormány beadványát, azzal automatikusan fel is függeszti az elnökválasztási folyamatot - tette hozzá a spanyol miniszterelnök-helyettes.

Roger Torrent, a katalán parlament elnöke a miniszterelnök-helyettes bejelentésére reagálva hangsúlyozta: a volt elnök minden törvényi követelménynek megfelel ahhoz, hogy jelölt legyen. A kormány lépését a képviselők, az állampolgárok és a parlamentáris demokrácia elleni támadásnak minősítette, amelynek véleménye szerint nincs jogi alapja. A házelnök továbbra is fenntartja, hogy a katalán törvényhozás január 30-án megkezdi az elnökválasztási folyamatot, amelynek jelöltje Carles Puigdemont.

A volt katalán elnök ellen - ahogy a leváltott katalán kormány és a feloszlatott katalán parlament elnökségének tagjaival szemben is - a spanyol legfőbb ügyész kezdeményezett eljárást lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt arra hivatkozva, hogy döntéseikkel és tetteikkel az elmúlt két év során intézményi válságot idéztek elő, amely a függetlenség egyoldalú kinyilvánításában tetőzött az alkotmány teljes semmibevételével október 27-én.

Katalónia
Spanyolország
Carles Puigdemont

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.