Ugrás a tartalomra

Január 27-e Szent Száva, az iskolák védőszentjének ünnepe

2018.01.27
13:55
2018.01.27
16:51
Forrás
Pannon RTV
Szerbia-szerte az oktatási intézményekben a mai nap munkanap, de tanítás nem folyik. Kisebb-nagyobb rendezvényekkel mindenhol megünneplik az első szerb pravoszláv érseket, iskolaalapítót.

Szent Száva himnuszával indult az ünnepség a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában. Majd pravoszláv szokás szerint megszentelték és felszelték az ünnepi kalácsot. A műsor további részében szavalatokkal, színielőadásokkal, hangszeres fellépéssel készültek az intézmény diákjai.

Jurity Rebeka, tanuló, Széchenyi István Á.I., Szabadka: „Nem volt nehéz felkészülni, mivel csak egy hét volt a felkészülési idő, de gyorsan ment és nem is kellett sokat gyakorolni.”

 

Szent Száva, születési nevén Rastko Nemanjić nemesi családból származott, ő örökölte volna a trónt, de lemondott rangjáról. Ő volt az első szerb érsek. Emellett íróként és költőként, iskola- és kolostoralapítóként vált ismertté.

Tamás Sándor, zenetanár, Széchenyi István Á.I., Szabadka: „A gyerekeknek ez nagyon fontos, mert érzik, hogy ide tartoznak, hogy ez az otthonuk. Szent Száva az, aki megteremtette az iskola és az egyház közt, tehát a vallás közt a kapcsolatot.”

Az iskola igazgatónője úgy jellemezte az intézményt, mint egy emberi testet, melynek szervei és végtagjai maguk a gyerekek. Aki pedig összeköti őket, nem más, mint Szent Száva, aki ennek a testnek a szíve.

Weiss Vesna, igazgató, Széchenyi István Á.I., Szabadka: „A szív a legnagyobb szerv és állandóan dolgozik, nem bír megállni. Hasonló volt Szent Száva is. Ő mindenkiért dolgozott és jó példát mutatott nekünk.”

A rendezvény végén 15 köszönőlevelet osztott ki az intézmény azoknak, akik önkéntes munkáikkal segítették, támogatták az iskolát.

A szabadkai Jovan Mikić Általános Iskolában is megemlékeztek Szent Száváról.

Sebők Krisztián, tanuló, Jovan Mikić Á.I., Szabadka: „Hetente tartottunk próbákat és úgy próbáltuk tervezni az előadásokat, hogy éneklés is legyen benne, színjátszás is és minden, ami érdekes.”

Marija Milodanović, igazgató, Jovan Mikić Á.I., Szabadka: „Szent Száva egy nagyszerű tanítómester volt, akinek munkája, ahogyan az előadás során is hallható volt, örök. Tehát annyi évszázad elteltével is ugyanazokat az értékeket tanítjuk a gyerekeknek, és amennyiben Szent Száva hagyatékának útján járnak majd, a gyerekek jó úton fognak haladni. Ez a mi célunk.”

Az iskola egy Szent Száva rajzkiállítást is szervezett, amelynek győztesét hétfőn hirdetik ki és jutalmazzák meg.

Szent Száva
Szabadka
Széchenyi István Á.I.

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.