Ugrás a tartalomra

Több falugazdászra van szükség Vajdaságban

2018.01.29
19:13
2024.03.19
08:52
Forrás
Pannon RTV
Vajdaság területén jelenleg tizenkét falugazdász segíti a termelőket. Törökkanizsa községben még nincs, pedig a lakosság számottevő része mezőgazdasággal foglalkozik.

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének becslése szerint megközelítőleg 20 ezer magyar ajkú mezőgazdász él Vajdaságban. Szabó Károly törökkanizsai termelő is közéjük tartozik, többször pályázott már, elmondása szerint mégis jól jönne a segítség a kiírt pályázatoknál. Szabó Károly, termelő, Törökkanizsa: „Falugazdászra szükség van, jó lenne, ha tudna segíteni a kisebb termelőknek is, akiknek a családja nincs itt a közelben, amely folytatná a mezőgazdasági munkákat, és sem tudásuk, sem lehetőségük nincs arra, hogy számítógépen tájékozódjanak a tartományi, az IPARD- és a Prosperitati-pályázatokról.”

Törökkanizsa községnek sajnos nincs falugazdásza, ám a pályázni kívánó termelők nyugodt szívvel fordulhatnak az önkormányzat munkatársaihoz. Újhelyi Nándor, a törökkanizsai községi képviselő-testület elnöke elmondta, annak ellenére, hogy falugazdász nincs a községben, az önkormányzat és a különböző szervezetek segítik a termelőket a pályázatok során. „Tudjuk, hogy milyen sok pályázati lehetőség van, és azt hiszem, hogy nagyon fontos, hogy külön foglalkozzunk azokkal a kérdésekkel, amelyek éppen az adott pillanatban fontosak, aktuálisak a mezőgazdasági szférában. Fontos, hogy a mezőgazdasági termelőknek segítséget nyújtsunk egyaránt a regisztráció során, másrészt pedig láttuk, hogy nagyon komoly európai uniós pályázatok is vannak, és tartományi, köztársasági szinteken is lehet pályázni.”

A magyarországi Földművelésügyi Minisztérium támogatásával bővülni fog a falugazdász hálózat Vajdaságban, a tervek szerint 25-re fog növekedni a számuk, és az igényeknek megfelelően remélhetőleg Törökkanizsa Község is kap egyet. Fremond Árpád, alelnök, Mezőgazdasági Bizottság, szerbiai parlament: „Az elkövetkezendő hetekben, hónapokban itt Törökkanizsán is lesz falugazdász egy bővítésnek köszönhetően, ez még terv, viszont én hiszem azt, hogy a környékbeli termelőknek nagyon sokat fog jelenteni. Keresni kell a szövetséget, keresni kell a gazdaszervezetet, ami van helyben, keresni kell a tisztségviselőket, én hiszem azt, hogy mindenki tud majd segítséget találni.”

A tervek szerint a jövőben több mint száz falugazdász nyújthat majd segítséget a Kárpát-medencében élő termelőknek.

Falugazdász
Törökkanizsa

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.