Ugrás a tartalomra

Az anyaországi támogatások nélkül nehezebben boldogulnának a határon túli magyarok

2018.02.02
18:28
2024.03.19
08:38
Forrás
Pannon RTV
A Külhoni Magyar Családok Éve program nyitórendezvényén kerekasztal-beszélgetésen számoltak be a határon túli magyarok képviselői a tematikus évek jelentőségéről, szerepéről és eredményeiről.

A kerekasztal-beszélgetésen Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is részt vett. Sikeresnek és hasznosnak nevezte a magyar kormány tematikus éveit. Kiemelte, mind az oktatás területén, mind pedig a vállalkozói szférában komoly fejlődés mutatkozott meg a tematikus éveknek köszönhetően: „Azt tapasztaljuk, hogy a 2011-ben elfogadott dokumentum megvalósítása, kiteljesedése, hála a magyar kormány ilyen mérvű támogatásának, teljes egészében megvalósul. Sőt, olyan távlatokat nyitott, amelyekről korábban álmodni sem mertünk. Itt mindenekelőtt a szakképzési programot emelném ki és az óvodafejlesztési programot. Két olyan óriási esély lehet, amely a Kárpát-medencei magyarság számára megmutatta mind az oktatásban, mind pedig a vállalkozásokban, a közösségi élet szervezésében egy olyan erős anyaország áll mögötte, amire lehet építeni, számítani, és jövőt is lehet tervezni.”

Minden tematikus év sajátos volt a maga módján, hiszen mind lehetőséget biztosított a kárpátaljai magyarok boldogulására – szögezte le Orosz Ildikó. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke hozzáfűzte, minden tematikus évben a régióra jellemző hiányosságokat igyekeznek enyhíteni, például magyar nyelvű tankönyveket és munkafüzeteket biztosítottak, ugyanis számos tankönyv csak ukránul jelenik meg: „Az óvoda évében jó gyakorlatokat hoztak el, amikből meríthetett az óvodapedagógus. Ehhez járult az, hogy módszertani anyagot kaptak hozzá, amit felhasználhatnak hosszútávon, és minden régió még mellé tette a saját alprogramját. Mi mindig arra használtuk ki, hogy a hiányosságokat pótoljuk. Például az óvoda évében is juttatunk el a pedagógusoknak egyéb módszertani anyagot. Vagy amikor a kisiskolások éve volt, akkor magyar ének-zene tantervet, könyvet és munkafüzetet készítettünk.

A külhoni magyarok képviselői egyetértettek abban, hogy az anyaországi támogatások nélkül sokkal nehezebben boldogulnának a határon túli magyarok a szülőföldjükön.

Kárpát-medence
tematikus évek
Hajnal Jenő

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.