Ugrás a tartalomra

Kilenc kisebbségi lapkiadó sajtótermékeit támogatja a tartomány

2018.02.06
15:03
2024.03.19
08:38
Forrás
Pannon RTV
278 millió dinárral támogatja idén a tartományi kormány a kisebbségi nyelven megjelenő nyomtatott sajtótermékeket. A támogatásról szóló szerződéseket Újvidéken írták alá a nyertes pályázókkal.

A támogatást 9 kisebbségi lapkiadónak ítélték oda, akik összesen 22 lapot jelentetnek meg Vajdaságban.

A tartományi költségvetésből idén 94 millió dinárt irányoztak elő a Magyar Szó Lapkiadó Kft. működésének támogatására. Ökrész Rozália, igazgató, Magyar Szó Lapkiadó Kft.: „A napilap és a mellékletei, valamint a gyermeksajtó kiadására fordítjuk, ugyanis ez a támogatás eléri a szerkesztőség bevételeinek több, mint 50 százalékát.”

A Hét Nap Lapkiadó Kft. 27 millió dináros támogatásban részesült. László Edit, igazgató, Hét Nap: „Alaptevékenységre fordítjuk. Elsősorban a nyomdaköltség, a szerkesztőségi költségek, a bérek kifizetése, rezsiköltség. Azokra az alapokra, amelyek a mindennapi élethez és munkához szükségesek.”

A horvát nyelven megjelenő Hrvatska Riječ nevű hetilap megjelentetését 34 millió dinárral támogatja a tartományi kormány. Ivan Ušumović, igazgató, Hrvatska Riječ: „Számunkra nagyon fontos, hogy létezik ez az állandó támogatás, mert a saját bevételeink igen alacsonyak, körülbelül nyolc százalékát teszik ki annak, amennyire szükségünk lenne a működéshez.”

A támogatásokról szóló szerződéseket Igor Mirović adta át a nyertes pályázóknak. A tartományi kormány elnöke kiemelte, idén 5 százalékkal növelték a támogatások összegét, és a jövőben várhatóan még ennél is több támogatásra számíthatnak a kisebbségi nyomtatott sajtó képviselői: „Ahogy múlik az idő, meg fogjuk mutatni a gyakorlatban, és remélem, már jövőre is sikerül megvalósítani, hogy még 5-10 százalékkal növeljük a támogatások összegét erre a célra, és így teljesítjük majd a feladatot, és visszatérhetünk egy bőséges finanszírozási szintre. A következő években pedig az önökkel folytatandó párbeszédek által is tudjuk majd közösen fejleszteni ezt a rendszert.”

A kisebbségi sajtók minden vajdasági ember értékeit képviselik – szögezte le Igor Mirović. Ezért a tartományi kormány egyik legfontosabb feladatának tartja a támogatásukat – tette hozzá.

Vajdaság
lapkiadó
kisebbségi
sajtótermék

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.