Ugrás a tartalomra

Két málnafeldolgozó épül Szerbiában

2018.02.12
22:05
2018.02.13
16:02
Forrás
Pannon RTV
A Magyarországgal való együttműködésnek köszönhetően Arilje és Požega településeken málnafeldolgozó üzemeket hoznak létre - jelentette be hétfőn Branislav Nedimović.

Málnafeldolgozó üzemeket hoznak létre Szerbiában, amelyek pénzügyi támogatását, és a felszerelését Magyarország biztosítja. A két fél a pénteki szerb-magyar közös kormányülésen írta alá a szerződést, ami alapján a feldolgozott málnát Magyarországra exportálják - jelentette be Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági miniszter.

Vajdaságban kevésbé jellemző, hogy a termelők málnatermesztéssel foglalkoznak, az ágazat inkább Szerbia déli részén virágzik. A két ország közötti együttműködés a termelőket hivatott segíteni. Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter pénteken a szerb-magyar kormányülésen kiemelte, a Magyar Kormány célja, hogy ne csak Vajdaságban, hanem Szerbia déli területein is megjelenjenek a magyar befektetők.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Magyarország: „Fontos tény, hogy ma már nem csak Szerbia északi részében, hanem Szerbia déli részében is megjelennek magyar vállalatok. A mai napon aláírásra kerül az a megállapodás, amelynek értelmében 10 millió eurós befektetéssel egy magyar-szerb élelmiszer-feldolgozó vállalat kezdi meg tevékenységét Szerbiában. Évente több száz tonna málna feldolgozásával fognak foglalkozni.”

A málnafeldolgozó üzemeket Arilje és Požega településen létesítik. Az említett létesítményekben ipari feldolgozásra szánt málnát dolgoznak fel.

Branislav Nedimović, mezőgazdasági miniszter: „Pénteken írtunk alá egy megállapodást a két vállalat között. Az egyik magyarországi székhelyű, a másik pedig Ariljeban lesz. A szerb fél feladata lesz, hogy beszerezze a megfelelő mennyiségű termést, valamint biztosítsa a területet Ariljeben. A magyar félnek a pénzügyi forrásokat kell biztosítania, továbbá az itt előállított termék zökkenőmentes exportját, valamint a műszaki feltételeket. Miért fontos ez? Ötezer tonna olyan málna, amely nem elsőosztályú, hanem ipari feldolgozásra szánták, itt kerül majd feldolgozásra. Ez olyan áru, amelynek eddig nem volt nagy vásárlói köre.”

A szerződés alapján az üzemekben feldolgozott málnát 10 évig Magyarországra exportálják. A két feldolgozóüzem mellett a tervek szerint még egyet megnyitnak majd Szerbiában, erről azonban nem mondott részleteket a szerb mezőgazdasági miniszter.

málna

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.