Ugrás a tartalomra

Ledöntötték az 1944–45-ös délvidéki magyar áldozatok emlékére állított verbászi keresztet

2018.02.13
16:30
2024.03.19
08:52
Forrás
Pannon RTV
Az eset két nappal ezelőtt történt, de a helyiek csak most jelentették a rendőrségnek.

Ismeretlenek ledöntötték az 1944–45-ös délvidéki magyar áldozatok emlékére állított verbászi keresztet. A feszülettel az idő sem volt kíméletes - nyilatkozta a Pannon RTV-nek a helyi polgármesteri tanácsos. Az érintettek azt remélik, hogy az emlékhelyet mielőbb sikerül rendbe hozni.     

A ledöntött feszület darabjai fogadták stábunkat a verbászi temetőben. A keresztet a Keskenyúton Alapítvány közbenjárásával emelték az 1944–45-ös délvidéki magyar áldozatok emlékére.

A rendőrség még a délelőtti órákban elvégezte a helyszínelést az emlékkereszt megrongálásával kapcsolatban. Ismeretlen tettesek ellen nyomoznak.

Az emlékhely már egy ideje elhagyatott. Szemét övezi - mondta Bógáncs Andrijašević Lívia. A keresztfát már rég kikezdte az idő - tette hozzá a polgármesteri tanácsos. A talapzatot viszont - úgy véli - szándékosan rongálhatták meg. Bógáncs Andrijašević Lívia, polgármesteri tanácsos, Verbász: „Két héttel ezelőtt a kereszt felső része leesett. Nem tudtuk, hogy a fa rohad el vagy valaki megrongálta. Ma jelentették, de két napja annak, hogy látták, hogy az egész kereszt is eldőlt.”

A feltételezett vandalizmust Richard Hengel észlelte először. A helyi kultúrközpont elnöke kifejtette, hogy az emlékhely pont a protestáns és a katolikus temetők között helyezkedik el. A terület parkosítása és rendezése is tervben van. Richard Hengel, elnök, Verbászi Kultúrközpont: „Azokkal az emberekkel, akik eljöttek felvételeket készíteni a templomról és a temetőről, ellátogattunk több helyre is. A kereszthez is. Ez volt az a hely ahol kivégezték a magyarokat a második világháborúban. Ott láttam, hogy a tartóoszlopot ledöntötték. Tíz nappal ezelőtt még csak a kereszt felső része volt letörve. Most az alsó része is, szóval a teljes kereszt.”

Szabadi Károly plébánost is megrázták a történtek. A Keskenyúton Alapítvány képviselőivel is körbejárta a helyszínt. Felzaklatták a látottak. Szabadi Károly, plébános, Verbász: „Fölállítottunk egy emlékkeresztet a tömegsírnál, amit sajnos, ahogy a napokban hallottuk, ledöntötték. Talán nem is egyszer, hanem többször mentek neki, ahogy észre vettem a fekvéséből. Nem könnyű dolog az ilyet látni. Kimentünk megnézni. Megpróbáljuk ugyanezt visszahelyezni, vagy egy újat. Szeretnénk egy másik tervet ehhez, ami reméljük, hogy megvalósul.”

A helyiek szerint az sem zárható ki, hogy azok a fiatalok mozdították el a helyéről az emlékkeresztet, akik gyakran gyülekeznek a temető közelében.

Verbász
kereszt
délvidéki magyar áldozatok

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.