Ugrás a tartalomra

Monográfia jelenik meg Felsőhegy értékeiről

2018.02.15
10:58
2024.03.19
08:52
Forrás
Pannon RTV
A történeti jellegű szövegekben a falu gazdaságáról is szó esik majd.

Rendszerezni akarják a Felsőhegyről végzett kutatási eredményeket, ennek kapcsán tartottak megbeszélést tegnap a helyi könyvtárban. Az önkéntes kutatómunka során a helyi értékeket tárták fel és összegezték. Felsőhegy monográfiáját várhatóan Fodor István szerkeszti majd, de a megbeszélésen részt vettek a kutatómunkát folytató tagok is.     

A kutatók a kérdőívezés mellet levéltári dokumentumokra is támaszkodtak az adatgyűjtés során. Elmondásuk szerint nagyon fontos Felsőhegy múltjának és jelenének feltérképezése, mert nem valószínű, hogy a jövőben bárki foglalkozna ezzel. Hanák István: „Talán legjobban azért fontos, mert ami ma valóság, holnap már történelem, és ha ezt nem csináljuk meg, akkor nagyon gyorsan el fog tűnni. Így valamennyire a múltba is vissza tudunk lépni, hogy kicsit feltérképezzük, amennyire van lehetőségünk.”

A történeti jellegű szövegekben a falu gazdaságáról is szó esik majd. Jovanović Zsuzsanna a felsőhegyi gombatermesztőkkel foglalkozik, hiszen elmondása szerint ennek nagy hagyománya van a településen.

Jovanović Zsuzsanna: „Régóta foglalkoznak gombatermesztéssel, először komposztot gyártottak a falunkban, utána pedig több család is foglalkozott gombatermeléssel, de manapság csak páran maradtunk a faluban, mint gombatermelők.”

A készülő monografikus anyag leginkább a felsőhegyi épületekre és emberekre fókuszál. A falubeliek jelenkori és múltbéli helyzetéről egyaránt szó esik majd a szövegben. Fodor István, nyugalmazott igazgató, Történelmi Levéltár, Zenta: „Két évvel ezelőtt kezdtük, és ez valójában nem monográfia, hanem visszanézés a múltba, és egy kis helytörténet, helyismeret. Kérdőíves módszerrel láttunk a munkához, és feltérképeztük a falu épületállományát, annak állapotát, de elsősorban a lakosságát. Tehát a szándékunk az, hogy egy-egy háznak a lakóját összekössük magával az épülettel, illetve azokkal, akik korábban éltek abban az épületben.”

A Felsőhegy történetével és jelenkori helyzetével foglalkozó munka vélhetően részletekben jelenik majd meg. Később, amennyiben lehetőség nyílik rá, kötet formájában is napvilágot láthat.

monográfia
Felsőhegy

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.