Ugrás a tartalomra

A schengeni határellenőrzések megszüntetését sürgeti Bulgária

2018.02.20
08:01
2024.03.19
08:38
Forrás
hirado.hu
Az övezeten belüli határvizsgálatok ténye ellentmond a személyek, a tőke, az áruk és a szolgáltatások szabad mozgása uniós alapszabadságának – mondta Ekaterina Zaharieva bolgár külügyminiszter.

A soros EU-elnök, Bulgária külügyi tárcavezetője, a Die Welt című német lap keddi számában megjelent interjújában elmondta: Németország, Ausztria, Dánia, Svédország, illetve Norvégia, amely ugyan nem uniós tagállam, de tagja a schengeni övezetnek, 2018 májusáig fenntarthatja a menekültügyi válság és az abból eredő biztonsági problémák miatt elrendelt belső határellenőrzéseket. Ugyanakkor sokat segítene, ha ezek az országok nem hosszabbítanák meg májustól a határaik ellenőrzését – hangsúlyozta Zaharieva. Mint mondta, a schengeni térségben a határoknak nyitottnak kell lenniük, hogy a gazdaság ne szenvedje meg.

A belső határellenőrzéseket a menekültügyi válság tetőfokán 2015-ben vezették be, s fenntartásukat azóta a feszült biztonsági helyzettel indokolják – tette hozzá a tárcavezető. Zaharieva egyben követelte, hogy Bulgária és Románia is csatlakozhasson a schengeni övezethez. Úgy fogalmazott, elvárja, hogy az EU-tagországok 2018 végéig hozzájárulnak ehhez. “Teljesítünk minden feltételt. Sokat teszünk az uniós külső határok sikeres védelme érdekében” – szögezte le a miniszter.

Schengen
határ
ellenőrsáz
Bulgária

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.