Ugrás a tartalomra

Több mint 200 hétvégi magyar iskola működik világszerte

2018.02.23
12:48
2020.02.23
08:13
Forrás
MTI
A magyar kormány kiemelten fontosnak tartja a hétvégi magyar iskolák támogatását, az intézmények jelentősen hozzájárulnak a magyar identitás megőrzéséhez.

A magyar kormány kiemelten fontosnak tartja a hétvégi magyar iskolák támogatását, az intézmények jelentősen hozzájárulnak a magyar identitás megőrzéséhez - mondta Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár ma Budapesten. A hétvégi magyar iskolák találkozóját első alkalommal rendezték meg a magyar fővárosban, a programra közel 100 résztvevő érkezett a világ minden tájáról. Potápi Árpád János rámutatott: ismereteik szerint 213 hétvégi magyar iskola működik a nagyvilágban. Ezen intézményekben mintegy 5200-5300 gyermek tanul. A nemzetpolitikai államtitkár azt mondta: szeretnék ezeket az intézményeket minél inkább támogatni, hogy a fiatalságot meg tudják őrizni magyarnak. Az államtitkárság ezért tavaly két pályázatot hirdetett, a hétvégi iskolák számára 200 milliós, a diaszpóra szervezetei számára 300 milliós kerettel. 

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.
07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.