Ugrás a tartalomra

Mintegy négyszázan prélóztak Bajsán

2018.02.24
17:01
2024.03.19
08:38
Forrás
Pannon RTV
A vendégek a környező településekről, valamint Magyarországról, Horvátországból és Szlovákiából érkeztek. A multietnikus rendezvény célja a szórakozás, barátkozás, a hagyományok őrzése és átadása.

Mintegy négyszázan prélóztak Bajsán a helyi közösség és a civil egyesületek közös szervezésében. Tizenkét csapat mérte össze tudását a régi téli vendégeskedések hagyományos tevékenységeit idéző olyan vidám játékokban, mint a kukoricamorzsolás és -pattogatás, valamint a csutkatorony-építés. Idén a gyerekek számára is szerveztek vetélkedőt. A vendégek a környező településekről, valamint Magyarországról, Horvátországból és Szlovákiából érkeztek. A multietnikus rendezvény célja a szórakozás, barátkozás, a hagyományok őrzése és átadása.

Az udvaron szabad tűzön pattogtatták a prélózók a kukoricát, nagyanyáink módszere szerint. Kukoricamorzsolásban és fűzésben, csutkatorony-építésben is megmérettettek a csapatok. A gyerekek bab- és kukoricaválogatásban versenyeztek. Gere Dominika, Bajsa: „A lényeg, hogy a kukoricát ki kellett szedni a babból, külön-külön tálba, és első lettem.”

A horvátországi Várdarócról most először érkezett vendégcsapat. Budim Margit, elnök, Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület, Várdaróc, Horvátország: „Nagyon érdekes volt, úgy érzem, hogy a mindennapi emberek szórakozása, ami nagyon fontos, akik mi is vagyunk, és nagyon örülök, hogy itt lehetünk, és a csapatom is.”

Hevesi és helyi népművészek kézműves-foglalkozást tartottak. A rendezvényt gazdag kultúrműsor színesítette. Kókity Erika, elnök, Testvériség Művelődési Egyesület, Bajsa: „Igyekszünk az idén minél több gyereket bekapcsolni, ugyanis az a fontos, hogy ők vigyék tovább a hagyományainkat, hogy megismerjék.”

Idén már 13. alkalommal szervezték meg a bajsai Prélót. Lackovics Károly, tanácselnök, Bajsa HK: „A mai nap az emberek számára ilyen gondűző napnak kell lennie, tehát beszélgessenek, érezzék jól magukat, sok új ötlet születik itt, barátságok.”

Bajsa egy közösség, amely három nemzet, a magyar, a szerb és a szlovák kultúráját, örökségét próbálja összefogni úgy, hogy abban a közöset keresi, értéket őriz és teremt - emelte ki Hajnal Jenő, az MNT elnöke: „Ez pedig az együttélésnek olyan formája, amely azt hiszem, nem csak ennek a rendezvénynek, hanem Bajsának is a sajátossága, és az, hogy ez kiterjed nemcsak a Délvidékre, hanem a szomszédos országokra is, így együtt, közösen egy olyan program, műsor, a fiataloknak példát mutató rendezvény jön létre, amely nem csak nekünk, hanem mindazoknak fontos, akik eljönnek.”

A téli vendégeskedés olyan finomságai kerültek az asztalra, mint a zsíros kenyér és a szárma. Vidám mulatozással, zeneszóval és tánccal zárult a bajsai Préló.

Bajsa
Préló
magyar
szlovák
horvát
Hajnal Jenő

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.