Ugrás a tartalomra

Hallott már az Igent sportjátékról?

2018.03.04
12:34
2024.03.19
08:33
Forrás
Pannon RTV
Valószínűleg nem sokan hallottak az Igent-ről, azt pedig még kevesebben tudják, hogy ez a játék szerbiai eredetű. Pontosan 25 évvel ezelőtt szabadalmaztatta egy temerini testneveléstanár.

Ebben a dél-bácskai városkában ünnepelték meg a játék útnak indulásának negyed évszázadát.

Vannak olyan gyerekek is, akik az Igent-nek köszönhetően jöttek világra. Szüleik, ugyanis ezt a labdajátékot űzve ismerkedtek meg. Az Igent alapelve: kölcsönös előzékenység és önkontroll, gyors gondolkodás és cselekvőképesség. Janko Pavlis, a játék feltalálója nem gondolta, hogy 25 év alatt ilyen szintre fejlődik az Igent. „Az első bő 10 évben csak a szabályokon és azon gondolkodtam, hogyan lehetne versenyszerűvé tenni. Elégedett vagyok azzal, ahova később fejlődött. El kell mondani, hogy az oroszországi belgorodi körzetben az Igent része az általános iskolás tantervnek. A szlovákiai Kalokagatia iskolában, Nagyszombaton, amely az észak-európai országok olimpiájának helyszíne, négyszer volt az iskolai tanterv része. Mindezeket nehéz volt megálmodni is, nemhogy megélni.”

A sportjáték középpontjában a férfi és a nő közötti viszony áll, hogy mindkét nem képes azonos módon együtt részt venni a játékban. Dragan Prokić, Temerin: „24 éve edzek már, '93 októberétől. Ez a játék először, mikor eljöttem, mindjárt megtetszett, és ez a barátság itt annyira jó és tetszik, hogy ezzel akartam edzeni az életben.” Betina Banski, Temerin: „Még általános iskolás koromban kezdtem el az edzéseket. Első látásra beleszerettem. Különösen tetszik, hogy férfi-női párokról van szó. A játék egyszerű, könnyű megérteni.”

A játék megálmodója elmondta, az Igent egyre népszerűbb és reméli, hogy minél nagyobb teret hódít majd a jövőben is.

Igent
Temerin
szabadalom
Janko Pavlis

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.