Ugrás a tartalomra

Keresett a termőföld Vajdaságban

2018.03.05
15:13
2024.03.19
08:39
Forrás
Pannon RTV
Tavaly fellendült a szerbiai ingatlanpiac. Leginkább a lakásokat és a mezőgazdasági földterületeket értékesítették. Volt olyan két hektárnyi termőföld, amelyért 75.000 eurót fizettek.

A felmérések szerint az előző évhez képest 11 százalékkal ugrott a forgalom. Vajdaságban nőtt a legnagyobbat az eladások száma. A tavalyi évben 32.700 ingatlanra vonatkozó adásvételi szerződést kötöttek. A Köztársasági Földhivatal elemzései szerint tavaly a legélénkebb forgalom a mezőgazdasági földterületek adásvételi területén voltak. Összesen 24.900 parcella cserélt gazdát. Az árak régiónként változtak. A legdrágábban a dél-bácskai régióban lehetett földet vásárolni. A legolcsóbban pedig Dél-Bánátban. Az adatok szerint Dél-Bácska területén egy hektár föld ára 2000 és 18.000 euró között alakult, ami 10.300 eurós átlagot jelent. Észak-Bácskában, Szabadka területén a falvak környékén a legkeresettebbek a termőföldek. Aladics Tibor, mezőgazdasági termények felvásárlója, Ludas: „Most a tulajdonosok egy kissé felértékelték a saját termőföldjeiket, és bizony 20-30 százalékkal megnövekedett a termőföld ára. Ami nem jelenti azt, hogy azért a kereslet is megnövekedett.”

Dél-Bánátban a termőföld hektáronkénti ára 1500 és 13.000 euró között mozgott. Vagyis 5700 eurós átlagáron lehetett egy hektár földet venni. Kiss Árpád, a Szabadkai Paraszt Egyesület elnöke elmondta, az árakra a pályázati lehetőségek is nagy mértékben kihatással voltak a múlt évben: „A lényeg azon múlik, hogy egyes településeken, ahol sokkal kevesebb a munkalehetőség, tehát a mezőgazdasági foglalkoztatottság van a fő hangsúlyban, ott abban az esetben kicsit nagyobb a kereslet, és ott magasabb árakat fizetnek. A hektárért vagy a holdjáért, ki hogy számolja a földterületét. Míg a másik területeken, ahol kevesebb, esetleg az állattenyésztés jellemzőbb, az már azt jelenti, hogy kisebb a kényszer-foglalkoztatás. Nem annyira törik magukat az emberek a föld iránt, és ott alacsonyabbak az árak.”

Az adásvételi szerződések szerint Vajdaságban tavaly Szenttamáson értékesítettek a legdrágábban termőföldet. Szűk két hektárnyi termőterületért 75.000 eurót fizettek. A legdrágább földterület az ópázovai ipari zóna területén volt, ahol 1 hektár 13 ár és 18 négyzetméter területet 362.176 euróért adtak el.

Vajdaság
termőföld
forgalom
adásvétel

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.