Ugrás a tartalomra

Bemutatták a János Vitézt Nagybecskereken

2018.03.11
14:52
2018.03.11
15:56
Forrás
Pannon RTV
A 65 éves Madách Amatőr Színház így ünnepelt.

Díszüléssel és a János Vitéz bemutatójával ünnepelték meg tegnap Nagybecskereken a Madách Amatőr Színház fennállásának 65. évfordulóját. Az ünnepségre meghívták a társulat egykori tagjait is.

A Madách 1952 októberében kezdte el munkáját. Egy évvel később már az első bánáti hivatásos társulat lett. Balázs József, elnök, Igazgató Bizottság, Madách Amatőr Színház: „Hála az elődeinknek, akik akkor kitartóak voltak és láttak fantáziát abban, hogy ez a műkedvelési forma meg kell, hogy maradjon Nagybecskerek magyarságának. Generációkon keresztül fönn tudták tartani ezt az egyesületet, amely a mai napig működik. És a jövőre nézve nagyok a remények, olyan értelemben, hogy ez így meg is marad.”

A társulat fennállásának nagyobb részében amatőr társulat volt, de mindig a hivatásos színházak szintjén dolgoztak. Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Az amatőrizmusban teljesedett ki, de olyan hivatásos, profi színészeket tudott mindig találni, rendezőket, színházi szakembereket, és maga a helyszín, a Népszínház épülete - így együtt – itt a Bánságban hiánypótlása volt a hivatásos színházaknak. Repertoárjában, törekvésében, tájolásában, mindig méltóképpen képviselte a délvidéki magyar színjátszást.”

Izelle Károly fizika- és kémiatanárnak készült, ehelyett azonban a Madáchba került. Évtizedeken keresztül a társulat vezetője volt. „Nagy csalódás volt a szüleim részére, hogy nem diplomáztam le, de azt mondtam, hogy én ezt szeretem. És valóban, nem sajnálom, hogy ezt csináltam. Elfogadott a közönség, elfogadott a szakma is. Csak annyit mondjak, hogy több mint négyezer-ötszáz lejátszott előadás áll mögöttem.”

A jubileumra Venczel Valentin rendezésével, Klemm Dávid zenei munkatárs közreműködése mellett elkészült a János Vitéz új előadása. A Madách társulata most vitte harmadszor színre. Váci Nándor, János Vitéz: „Folytatnám is meg nem is, ezt még nem döntöttem el. Maga a munka, ami megelőzte ezt az előadást, az tetszik. Tetszenek a színésztársak, jó a társulat, jó a hangulat a próbákon. Ez majd még kiderül, hogy folytatom-e vagy sem.”

Március 17-én a nagybecskerekiek a magyarországi Csongrádon mutatják be a János Vitézt. Áprilisban a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók nagykikindai szemléjén is fellépnek.

János vitéz
Nagybecskerek
Madách Amatőr Színház
65 év

Most

21:59, Frissítve: 22:34

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.
17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.