Ugrás a tartalomra

Mintegy 70 migráns tartózkodik a szabadkai befogadóközpontban

2018.03.13
15:13
2018.03.13
17:25
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában mintegy 4200 illegális bevándorló tartanak számon, 90 százalékuk befogadóközpontokban van elhelyezve. A szabadkaiban jelenleg mintegy 70 menekült tartózkodik, többségük afgán származású.

A menedékhelyen heti rendszerességgel kapnak orvosi ellátást, a gyerekeknek lehetőségük van tanulásra, továbbá az önkéntes szervezetek jóvoltából, étel, tiszta víz és ruha is jut mindenki számára.

A szabadkai befogadóközpont nincs túlzsúfolva migránsokkal, és az illetékesek elmondása szerint nem számítanak nagyobb menekülthullámra az elkövetkező időszakban. A vöröskereszt jóvoltából napi 3 étkezésre van lehetőség, emellett általános oktatásban is részesülnek azok, akik igényt tartanak rá.

Tamara Milenković, önkéntes, Ökumenikus Humanitárius Szervezet, Szabadka: „A gyerekek itt kreatív oktatásban részesülnek, amiket minden nap én szervezek meg. Továbbá vannak olyan gyerekek is akik bekapcsolódhattak az általános iskolai oktatásrendszerbe. Az ő oktatásuk heti három alkalommal, hétfőn, szerdán és pénteken folyik. A gyerekek itt két korcsoportra vannak osztva, 7-től 10 éves, és 11-től 14 éves korig.”

A migránsok közül sokan Németországba tartanak, de vannak akik Olaszországba vagy éppen Ausztriába szeretnének eljutni.

„Afganisztánból származom, és a családommal vagyok itt. Egy éve és 5 hónapja jöttünk ide Szerbiába. Először Preševóban voltunk 8 hónapig, azután 6 vagy 7 hónapot töltöttünk Vranjeban, majd Nagykikindán voltunk 1 hónapig, ami után ide kerültünk Szabadkára.”

A migránsok a központot bármikor elhagyhatják, elmehetnek a városba vásárolni vagy nézelődni. A gyerekeknek a tanulás mellett van lehetőségük asztaliteniszezni vagy a számukra kialakított játszótéren eltölteni az idejüket.

migránsválság
Szabadkai befogadóközpont
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.